Sari la conținut

Ceaiul care te scapă instant de durerile de cap, reglează glicemia, tratează sinusurile și ușurează digestia

ceaiul de mentă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
beneficiile ceaiului de mentă

Ceaiul de mentă este o infuzie de plante făcută din frunze de mentă și a fost folosit în multe aplicații medicinale. Este apreciat în întreaga lume, nu doar pentru gustul său răcoritor, ci și pentru utilizările sale terapeutice. Este popular pentru capacitatea sa de a ameliora durerile de cap, de a trata sinusurile și de a ușura problemele digestive. Mai mult, este benefică și pentru sănătatea ta mentală, deoarece proprietățile sale calmante te fac să te relaxezi și să eliberezi stresul, precum și presiunea mentală.

Ce este ceaiul de mentă?

Denumirea științifică a mentei este Mentha piperita și este o încrucișare între menta de apă și menta verde. Este originară din Europa și este folosită în bomboane de mentă, bomboane, ciocolată, siropuri, medicamente și ca ulei esențial pentru aromaterapie.

Aroma de mentol din acest ceai îi atrage cel mai mult pe iubitorii de ceai, făcându-l unul dintre cele mai populare soiuri din lume. Puține ceaiuri medicinale au o aromă neplăcută pe care poate doriți să o diluați cu lămâie sau miere. Dacă aveți nevoie de un ceai cu aromă puternică și o doză de cofeină din ceaiul negru, adăugarea unui ceai de plante bune fără cofeină, cum ar fi ceaiul de mentă, este o idee bună.

Beneficii ale ceaiului de mentă

Ceaiul de mentă este cunoscut ca fiind liniștitor. Dar ce alte beneficii mai are acest ceai larg răspândit pentru organismul nostru în materie de beneficii? Să explorăm mai jos câteva dintre aplicațiile medicinale ale ceaiului de mentă.

Vă poate împrospăta respirația

Proprietățile antibacteriene ale mentei o fac un ingredient comun în produsele dentare, cum ar fi pasta de dinți și guma de mestecat pentru împrospătarea respirației.

De exemplu, un studiu realizat în 2013 cu studente a constatat că o clătire de gură cu mentă a îmbunătățit respirația. În plus, un studiu din 2017 a arătat că gargara cu uleiuri de mentă, lămâie și arbore de ceai a ajutat la îmbunătățirea respirației urât mirositoare la participanții care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul coloanei vertebrale.

Deși nu există dovezi directe pentru ceaiul de mentă, conținutul său de ulei de mentă poate contribui la o respirație mai proaspătă.

Gestionează stomacul deranjat

Ceaiul de mentă a fost folosit în mod obișnuit pentru probleme digestive precum IBS, indigestie și constipație, după cum sugerează Handbook of Herbs and Species (Second Edition), Volume 1, 2012.

Activitate anti-Helicobacter Pylori

Cercetările conduse de Israel Castillo-Juárez et al. pentru a studia efectele plantelor medicinale asupra Helicobacter pylori sugerează că menta prezintă efecte inhibitoare și poate ajuta la ameliorarea tulburărilor gastrointestinale.

Aceasta a fost confirmată și de un studiu din 2015, în care, frunzele de mentă au demonstrat o activitate anti-Helicobacter pylori in vitro, cu valori MIC variind între 15,6 și 250 μg/ml, în funcție de solventul utilizat, sugerând bioactivitatea lor promițătoare împotriva H. pylori.

Poate ameliora stresul și durerile de cap

Uleiul de mentă, datorită conținutului său de mentol, posedă capacitatea de a atenua durerile de cap prin îmbunătățirea circulației sângelui și prin furnizarea unei senzații de răcorire și revigorare.

Aplicarea picăturilor de ulei de mentă pe nas este, de asemenea, eficientă în reducerea intensității și frecvenței durerilor de cap, similar cu lidocaină.

ceai de mentă
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Pierdere în greutate

Ceaiul de mentă oferă un ajutor fără calorii în gestionarea greutății. Aroma plăcută de mentă poate ajuta la satisfacerea poftelor dulci și la reducerea poftei de mâncare. Confirmat științific, inhalarea parfumului de mentă reduce aportul caloric și foamea.

Un alt studiu, din 2013, efectuat pe 13 persoane sănătoase, a constatat că administrarea unei capsule de ulei de mentă a dus la reducerea poftei de mâncare, comparativ cu neincluderea de mentă.

Selectarea ceaiului de mentă în locul gustărilor de dinaintea cinei este o abordare prudentă pentru controlul apetitului.

Promovează somnul

Ceaiul de mentă fără cofeină poate ajuta la reducerea stresului și la relaxarea musculară înainte de somn, promovând un mediu de somn mai bun. Deși dovezile științifice privind îmbunătățirea directă a somnului sunt limitate, un studiu demn de remarcat a descoperit că inhalarea a trei picături de ulei de mentă zilnic, timp de șapte zile, a dus la îmbunătățirea calității somnului în rândul persoanelor cu cancer. Prin urmare, ceea ce îl face o opțiune atrăgătoare pentru relaxare înainte de culcare.

Are proprietăți antibacteriene

Potențialele proprietăți antibacteriene ale ceaiului de mentă provin din cercetările asupra uleiului de mentă. Uleiul de mentă și-a demonstrat eficiența împotriva diferitelor bacterii, inclusiv a agenților patogeni de origine alimentară și a bacteriilor din gură, după cum s-a discutat în studii. În plus, mentolul, care se găsește în mentă, a demonstrat proprietăți antibacteriene și antifungice.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel