Din cuprinsul articolului
Creierul este organul vital pentru buna funcționare a organismului. Însă ca și orice alt organ, trebuie să avem grijă de el și cum o putem face decât prin alimentație. Medicul neurolog Vlad Ciurea dezvăluie alimentul secret cu care să stimulăm creierul.
„Toate prăjelile fac rău. Tot ce se face în ulei fierbinte. Dacă ne mai gândim și la cărnăria care vine în valuri, toate acestea fac rău. Și super condimentate, la fel fac rău”, a explicat profesorul Ciurea, în podcastul lui Adrian Artene.
„Dar, în schimb, creierul are un avantaj pe care noi nu-l luăm în considerație. Trebuie să-i dăm apă.
El înghite foarte multă apă, de aceea eu pledez să se bea doi litri de apă pe zi, nu atât pentru burtică, ci pentru creier. Și apa-i 78% din creier. El plutește, mai mult sau mai puțin, și atunci trebuie să-i dau apă încontinuu.
Ceaiul verde este dovedit că este minunat pentru creier. Altceva! Se simte foarte bine. Cafeaua face foarte bine. Nu exces, că e vorba de inimă.
(…) Dar cafeaua depinde de persoane. Voltairea bea 40 de cafele zi. Sigur, erau poate mai mititele. Balzac, carafa de cafea fierbinte peste noapte”, a precizat reputatul medic, prof. univ. dr. Vlad Ciurea, la podcastul „Altceva cu Adrian Artene”.
Trăim în era tehologiei, iar acest lucru este cu două tăişuri. Este adevărat că avem acces rapid la informaţii oricând avem nevoie, însă riscurile asupra sănătăţii mintale nu sunt mici.
Renumitul profesor Vlad Ciurea trage atenţia că, asemeni oricărui muşchi, şi creierul se poate atrofia, dacă nu este pus la treabă.
Creierul trebuie antrenat şi pus la treabă, chiar dacă avem totul la un click distanţă, pentru ca tehnologia să nu îi afecteze sănătatea.
„Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută.
Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută.
Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier.
Lecitina este bună, face parte din elementele care susţin celula nervoasă.
Toate vitaminele, toate mineralele au rol important în învăţare.
Celulei nervoase trebuie să-i dăm ceea ce îi place şi ceea ce este necesar pentru a o ţine în funcţiune. Ei îi mai trebuie oxigen, deci aer curat”.
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…