Sari la conținut

Ceai cu efect natural de somnifer, dovedit științific. Adormi aproape instant

Ceai pentru somn. Ceaiul de banane poate fi considerat un adevărat somn ifer natural. Conține trei substanțe nutritive principale despre care se spune că ajută la îmbunătățirea somnului – potasiu, magneziu și triptofan.

Bananele sunt o sursă bună de magneziu și potasiu, două minerale care au fost corelate cu o calitate și o lungime a somnului mai bune datorită proprietăților lor relaxante musculare, potrivit studiilor. 

De asemenea, bananele oferă triptofan, un aminoacid important pentru producerea hormonilor inducători de somn serotonină și melatonină.

Cum se prepară ceaiul din coji de banane

Ingrediente necesare

– cateva coji de banane organice. IMPORTANT: Daca aveti banane obisnuite trebuie sa le spalati bine cu bicarbonat sau cu otet.
– 1 lingura de scortisoara pudra
– o lingurita de lavanda(sau un pliculet de ceai)
– 1 litru de apa

Cum prepari ceai de coji de banane

Cojile de banane proaspete se spala bine , li se taie capetele si se pun intr-o tigaie unde se lasa 1-2 ore pana se inegresc. Apoi tigaia se introduce in cuptorul incalzit la 65 grade Celsius, adica temperatura ideala de pasteriorizare si se lasa pana se usuca complet.
Dupa ce sunt uscate se farmiteaza si se pun la fiert intr-un vas cu apa timp de 12-15 min. Dupa ce luati ceaiul de pe foc adaugati scortisoara apoi mai puteti pune la infuzat timp de cateva minute si un varf de lingurita de flori de lavanda sau un pliculet de ceai de lavanda. Apoi se strecoara si se consuma caldut inainte de culcare. In maxim 10-15 minute veti dormi bustean. Daca va raman coji de banane uscate le puteti pastra in saculeti de panza intr-un loc intunecat si racoros.

Antistres. Acest ceai are si efecte excelente de calmare in situatii de stres dar trebuie sa aveti grija, daca il beti in timpul serviciului veti fi cuprinsa de o stare de somnolenta puternica si va fi greu sa va mentineti treaza. Efectul antistress se datoreaza serotoninei. Studiile au aratat ca in cojile de banana exista cantitati mari de serotonina, substanta folosita de medici in tratarea depresiei. Cojile de banane contin si o cantitate importanta de luteină, substanta care ajută la protejarea ochilor de cataractă.

Beneficiile pentru sănătate ale ceaiului de banane

Consumul de ceai de banane poate oferi diverse beneficii pentru sănătate.

Conține antioxidanți

Bananele sunt, în mod natural, bogate în antioxidanți solubili în apă, inclusiv dopamină și galocatechină, care pot ajuta la combaterea radicalilor liberi și la prevenirea afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă.

Cu toate acestea, coaja are niveluri antioxidante mult mai mari decât banana în sine. Prin urmare, adăugarea coajei la ceai, în timpul preparării, poate crește aportul acestor molecule.

Deși, bananele sunt, în mod natural, bogate în vitamina C, ceaiul de banane nu este o sursă bună a acestui antioxidant, deoarece este sensibil la căldură și va fi probabil distrus în timpul preparării termice.

Poate preveni balonarea

Ceaiul de banane este bogat în potasiu, un mineral și electrolit important pentru reglarea echilibrului fluidelor, a tensiunii arteriale sănătoase și a contracțiilor musculare, potrivit studiilor.

Potasiul lucrează îndeaproape cu sodiul, un alt mineral și electrolit, pentru a regla echilibrul fluidelor din celulele dumneavoastră. Cu toate acestea, atunci când conțin mai mult sodiu decât potasiu, este posibil să aveți retenție de apă și balonare.

Conținutul de potasiu și apă al ceaiului de banane poate ajuta la contrabalansarea balonării cauzate de o dietă bogată în sare, prin semnalarea rinichilor să elimine mai mult sodiu în urină

Sărac în zahăr

Ceaiul de banane poate fi un bun înlocuitor pentru băuturile cu zahăr. Doar o cantitate mică de zahăr din banane este eliberat în apă în timpul preparării, acționând ca un îndulcitor natural pentru ceai. Majoritatea oamenilor consumă prea mult zahăr din băuturi, ceea ce este asociat cu un risc crescut de obezitate, boli de inimă și diabet de tip 2.

Prin urmare, optarea pentru băuturi fără adaos de zaharuri, cum ar fi ceaiul de banane, poate fi o modalitate ușoară de a reduce consumul de zahăr.

Poate susține sănătatea inimii

Nutrienții din ceaiul de banane pot sprijini sănătatea inimii. Ceaiul de banane conține potasiu și magneziu, care s-au dovedit a ajuta la scăderea tensiunii arteriale și la reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral.

De fapt, un studiu efectuat pe 90.137 de femei a constatat că o dietă bogată în potasiu a fost legată de un risc scăzut de 27% de accident vascular cerebral.

Mai mult, o dietă bogată în catehine, un tip de antioxidant din ceaiul de banane, poate reduce riscul bolilor de inimă. Cu toate acestea, niciun studiu nu a analizat în mod direct antioxidanții din ceaiul de banane sau efectele acestora asupra riscului de boli de inimă.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel