Un somn de calitate ar putea fi cheia către prevenirea demenței, potrivit unui nou studiu publicat în revista medicală JAMA Neurology.
În acest studiu s-a constatat că adulții care au declarat că dorm prost sau puțin prezintă acumulări mai mari ale proteinei beta-amiloid, unul din semnele bolii Alzheimer. Niciunul din cei 70 de adulți cu o vârstă medie de 76 de ani care au participat la studiu nu era diagnosticat cu această afecțiune.
Nu este clar deocamdată dacă problemele cu somnul duc la creșterea plăcii beta-amiloide sau tocmai invers, acumulările de această proteină sunt cele care duc la probleme cu somnul. Mesajul general este însă că ‘un somn sănătos are o importantă contribuție la sănătate și mai ales pentru felul în care îmbătrânim’. Somnul ‘ar putea fi o componentă importantă pentru prevenirea bolii Alzheimer, dar rămâne de văzut’, a conchis autorul studiului, Adam Spira, profesor asistent la Departamentul pentru sănătate mintală de la John Hopkins Bloomberg School of Public Health, din Baltimore.