Sari la conținut

Cea mai simplă metodă să elimini grăsimea din ficat. Fără pastile și fără regim

Ciroza este o afecțiune cronică a ficatului
Sursă foto: Pixabay

Cea mai simplă metodă să elimini grăsimea din ficat. Recent, a fost identificat un mecanism celular care arată cum activitatea fizică aerobă poate contribui la îmbunătățirea sănătății ficatului gras, una dintre cele mai comune afecțiuni hepatice din lume, conform unui anunț făcut de Corriere della Sera.

Studiile arată că mișcarea poate juca un rol salvator pentru ficat. Chiar și în cazul în care scăderea în greutate nu este observată, exercițiile aerobice pot avea un impact pozitiv asupra mitocondriilor, acele „stații energetice” mici din interiorul celulelor, și pot reduce acumularea de grăsimi în ficat. Aceste constatări provin dintr-un studiu realizat pe șoareci, publicat recent în revista Metabolism, care a fost confirmat și de studii efectuate pe oameni.

Cercetarea recentă se concentrează pe steatoza hepatică non-alcoolică, o afecțiune hepatică des întâlnită, care a fost redenumită recent ca „boală hepatică asociată steatozei cu disfuncție metabolică”, pentru a sublinia conexiunile strânse cu problemele metabolice, precum obezitatea și diabetul.

Exercițiile fizice, cea mai simplă metodă să elimini grăsimea din ficat

Profesorul Anna Ludovica Fracanzani, de la Universitatea din Milano, explică: „Cercetările au investigat mecanismele care stau la baza leziunilor hepatice, evaluând rolul alterărilor metabolismului glucozei și al lipidelor, și, mai recent, al metabolismului mitocondriilor. S-a constatat că funcția hepatică scade gradual din cauza disfuncției mitocondriale, ceea ce împiedică ficatul să transfere excesul de grăsimi din organism. Una dintre caracteristicile bolii ficatului gras este acumularea mare de grăsimi în celulele hepatice. Prin urmare, obiectivul nostru este să reglăm funcția mitocondrială pentru a trata steatoza”.

Studiul efectuat pe animale arată că una dintre modalitățile de a atinge acest obiectiv ar putea fi mișcarea fizică. Potrivit lui Fracanzani, „exercițiile fizice aerobice au demonstrat efecte benefice asupra metabolismului grăsimilor”.

Această cercetare oferă răspunsuri cu privire la modul în care activitatea fizică poate contribui la „vindecarea” ficatului gras, confirmând concluziile observate și în cazul oamenilor.

„Exercițiile fizice reduc steatoza și fibroza hepatică induse de dietă, iar efectul asupra steatozei este evident, indiferent de pierderea în greutate care poate fi obținută”, rezumă Fracanzani. „Chiar și persoanele cu o greutate normală pot suferi de ficat gras din cauza alegerilor alimentare incorecte, iar activitatea fizică este esențială în acest caz.

În plus, activitatea fizică viguroasă reduce severitatea bolii și riscul de mortalitate asociată, inclusiv riscul cardiovascular, hepatic și oncologic, care este mai mare la adulții cu steatoză. De aceea, pacienților cu steatoză hepatică li se recomandă cel puțin 150 de minute de activitate fizică moderată pe săptămână sau 75 de minute de activitate fizică intensă. Totuși, doza și recomandările trebuie adaptate pentru fiecare persoană în parte, deoarece unii oameni foarte sedentari ar putea fi descurajați de asemenea indicații. Este important să conștientizăm că nu există scuze: oricine, indiferent de vârstă sau starea de sănătate, poate face exerciții fizice, chiar și simpla plimbare.

Activitatea fizică este esențială pentru sănătatea ficatului și pentru prevenirea și tratamentul steatozei hepatice. De aceea, schimbarea stilului de viață, împreună cu dieta și exercițiile fizice, rămâne cheia în tratamentul acestei afecțiuni”, a concluzionat expertul.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel