Din cuprinsul articolului
Grupele de sânge sunt cladificate după modul în care zaharurile acoperă celulele roții din sânge. Ele au fost descoperite abia în anul 1900, când s-au stabilit grupele A, B, AB sau 0.
Una dintre cele 4 grupe este considerată a fi chiar riscantă, ia rcei care o au trebuie să fie atenți la sănătatea lor.
Există două antigene majore (A și B) și mai există un antigen foarte important, denumit factorul Rh.
Fiecare grupă de sânge are o combinație de zaharuri și proteine, numite antigene, care se găsesc în exteriorul celulelor roșii din sânge și sunt clasificate, în mod general, în grupele A, B, AB și 0.
De asemenea, suntem clasificați ca pozitivi sau negativi, dacă celulele noastre sanguine poartă o proteină numită antigen Rhesus D (RhD). Aceste două sisteme de grup sanguin (ABO și Rh) ne oferă cele opt tipuri principale de sânge: O-, O+, B-, B+, A-, A+, AB-, AB+.
Dacă o persoană are sânge din grupa A, asta înseamnă că poate primi o transfuzie fie de la un donator din grupa A, fie de la un donator din grupa O. Ea nu ar trebui să primească sânge din grupa B sau AB, deoarece are anticorpi naturali (proteine formate ca parte a răspunsului imun) care vor provoca probabil reacție gravă, dacă nu chiar fatală, scrie Capital.
Pe de altă parte, există și grupe de sânge foarte puternice. Acestea luptă în mod eficient cu agenții patogeni, iar persoanele care au aceste grupe sunt, în general, mai sănătoase din anumite puncte de vedere.
Grupa sanguină O este cel mai des întâlnită la nivel mondial. Sistemul imunitar al celor care dețin grupa 0 este foarte puternic și capabil să lupte contra bolilor. Persoanele care dețin această grupă sanguină trăiesc mai mult decât cele cu alte grupe de sânge.
Grupa sanguină A este caracterizată printr-un sistem imunitar puternic, parcă specializat să lupte împotriva bacteriilor și a bolilor pe care acestea le pot provoca: abces, otită, tuberculoză și chiar E. coli.
Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…
Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…
Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…
Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…
Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…