Adormirea Maicii Domnului este prăznuită de ortodocşi şi catolici în fiecare an, pe 15 august. Este sărbătoarea în amintirea zilei în care Fecioara Maria a trecut la cele veşnice.
În anumite zone din ţară, Sfânta Maria este considerată „a morţilor”, fiind pomeniţi toţi cei care au numele pornind de la cel al Preacureatei şi doar la Sfânta Maria Mică (8 septembrie) sunt sărbătoriţi cei care poartă acest nume.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului prefaţează deschiderea sezonului de nunţă (16 august – 14 noiembrie), începerea târgurilor de toamnă şi a praznicelor de pomenire a morţilor. Potrivit tradiţiei ortodoxe, de Adormirea Maicii Domnului, se spune o rugăciune către Sfânta Maria despre care se spune că îndeplineşte orice dorinţă.
„Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu.
Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele.
În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința).
Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.
După aceste cuvinte se spune rugăciunea Tatăl Nostru, iar apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecului tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos.
Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!” , conform antena3.ro.