Din cuprinsul articolului
Planta care va salva omenirea de foamete: Există numeroase dovezi care arată că năutul, cunoscut și sub denumirea de „mazărea berbecilor”, a fost cultivat pentru prima dată în Orientul Mijlociu, în jur de 7500 de ani înaintea erei noastre!
Este o plantă extrem de populară, fiind răspândită în întreaga lume și cultivată și consumată de multe civilizații antice precum egipteni, greci și romani.
Năutul este o leguminoasă din familia plantelor Fabaceae, sub-familia Faboideae. Planta este cultivată pentru boabele sale nutritive, bogate în proteine și fibre.
Bobițele micuțe pot fi folosite în diverse rețete și, pe lângă gustul excelent, această plantă are și evidente proprietăți benefice pentru sănătate: protejează inima, îmbunătățește digestia, ajută la menținerea sănătății oaselor sau ajută la pierderea în greutate.
Recent, un profesor din Israel a identificat mult mai multe beneficii ale năutului. Ram Reifen este un medic pediatru care și-a făcut rezidențiatul în gastroenterologie și nutriție pentru copii și a absolvit și un master în nutriție.
Potrivit haaretz.com, Reifen a descoperit că cea mai bună modalitate de a aborda viitoarea criză alimentară este consumul proteinelor din năut, Două dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă omenirea sunt legate între ele.
Conform previziunilor, populația lumii va ajunge la aproximativ 10 miliarde de locuitori până la mijlocul secolului XXI, în timp ce criza climatică ridică mari îndoieli cu privire la posibilitatea de a hrăni pe toată lumea.
În același timp, expansiunea agriculturii – pentru a evita foametea în masă la nivel global – va cauza daune suplimentare celor câteva păduri și zone sălbatice rămase, exacerbând astfel o criză deja gravă.
Mulți oameni consumă în prezent carne ca sursă principală de proteine. Dar industria cărnii/al creșterii animalelor provoacă daune grave mediului: Aproximativ o șesime din toate emisiile de gaze cu efect de seră provin de la turmele de vaci, care consumă, de asemenea, cantități uriașe de apă și ocupă suprafețe vaste de teren.
Pentru a rezolva problema din ce în ce mai gravă a asigurării nutriției omenirii și pentru a reduce daunele provocate de agricultura modernă, oamenii de știință și companiile de aprovizionare cu alimente se străduiesc să găsească proteine pe bază de plante care ar putea oferi o alternativă.
Valoarea investițiilor în proteine alternative numai în ultimul an a fost de aproximativ 5 miliarde de dolari și, potrivit estimărilor, această cifră va crește până undeva între 100 și 470 de miliarde de dolari până în anul 2040.
„De fiecare dată când îi ceream bani, decanul făcea un gest de parcă ar fi șters niște hummus cu o pita. Hummusul nu este considerat știință!”, spune profesorul Ram Reifen, de la Școala de Științe Nutriționale de la Universitatea Ebraică.
Care ste planta cea mai potrivită pentru a substitui produsele provenite de la animale, se întreabă oamenii de știință? Răspunsul este „năutul”, cea mai populară leguminoasă din Israel: este planta care ar putea duce greul „revoluției proteinelor alternative”.
După aproximativ 15 ani de studiu, profesorul Ram Reifen împreună cu alți cercetători au ajuns la concluzia că umilul năut este cea mai nutritivă și ecologică modalitate de a furniza hrană maselor din lume.
În plus, prin încrucișare, el i-a sporit valoarea nutritivă. Apoi a dezvoltat o metodă prin care o pulbere nutritivă (cunoscută sub numele de „izolat”) a fost distilată din legumă – iar această pulbere are aproape 92% proteine.
Aceasta este înzestrată cu mai multe atribute unice care o fac o sursă deosebit de reușită pentru înlocuitorii de carne, pește și produse lactate.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…