Sari la conținut

Cea mai mare scumpire de taxe din ultimii ani. Modificări fiscale începând cu 1 ianuarie 2024. Inclusiv prețul la carburanți va suferi o majorare agresivă

taxe si impozite marite 2024
Sursă foto: Primăria Snagov

Anul 2024 vine cu taxe și impozite mărite. Vom plăti cu aproape 14% mai mult impozit pentru casă, maşină şi teren. Inclusiv unele alimente din marile magazine se vor scumpi, din cauza majorării taxei pe valoarea adăugată.

De la întâi ianuarie 2024, toate dările către stat vor creşte cu 13,8%. Autorităţile locale din toată ţara au indexat taxele şi impozitele cu rata inflaţiei din 2022, în consecinţă ne vom confrunta cu cea mai mare scumpire din ultimii ani.

Scumpirea carburanților începând cu 1 ianuarie 2024

Ministerul Finanțelor a publicat noua listă a accizelor pentru anul 2024. Astfel, carburanții ar urma să se scumpească începând cu 1 ianuarie. Reamintim că noul tabel al Finanțelor este de fapt aplicarea prevederilor din Ordonanța trenuleț care prevede că accizele la benzină și motorină se măresc cu 50% din creșterea prețurilor de consum de la 1 ianuarie și cu încă 50% de la 1 iulie 2024.

Benzină fără plumb: 29 bani/litru

Benzină cu plumb: 35 bani/litru

Motorină: 26 bani/litru

Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor

Se modifică una dintre condițiile pentru încadrarea unei persoane juridice române ca microîntreprindere, în sensul că persoana juridică română respectivă trebuie să aibă asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi să fie singura microîntreprindere stabilită de către asociaţi/acţionari.

Condiția anterioară prevedea ca persoana juridică română să aibă asociaţi/acţionari care deţin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cel mult trei microîntreprinderi.

Impozitul pe venit și contribuțiile sociale – schimbări

Se elimină, începând cu veniturile lunii ianuarie 2024, exceptarea de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale pentru sumele acordate angajaţilor care desfăşoară activităţi în regim de telemuncă pentru susţinerea cheltuielilor cu utilităţile la locul în care angajaţii îşi desfăşoară activitatea.

Pentru contravaloarea abonamentelor suportate de angajatori pentru angajaţii proprii pentru utilizarea facilităților sportive, exceptată de la impozitul pe venit și contribuțiile sociale, deductibilitatea este limitată la echivalentul în lei a 100 euro anual pentru fiecare persoană, în limita plafonului lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.

Se includ în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate acordate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

Venituri din chirii

Venitul net anual din cedarea folosinţei bunurilor, altul decât cel plătit de persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidență contabilă, precum şi din închirierea în scop turistic a camerelor situate în locuințe proprietate personală, se stabileşte prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut, potrivit Digi Economic.

Venitul net din arendă se stabileşte la fiecare plată prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 20% asupra venitului brut.

Taxa pe valoarea adăugată – limită la deducere

Se introduce limitarea la 50% a dreptului de deducere a taxei aferente cumpărării, închirierii sau leasingului de clădiri/spații de locuit, indiferent de destinația acestora, situate în zone rezidențiale sau în blocuri de locuințe și a taxei aferente cheltuielilor legate de aceste clădiri/spații de locuit, dacă acestea nu sunt utilizate exclusiv în scopul activității economice.

Limitarea se aplică începând cu data de 1 a lunii următoare datei de la care România primește decizie de derogare de la dispozițiile Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată pentru această măsură.

taxe si impozite
Sursă foto: Playtech

RO e-Factura – obligatorie de la 1 ianuarie. Alte tipuri de facturare, scoase în afara legii de la 1 iulie

Se aduc modificări privind termenul de transmitere a facturilor electronice pentru care există obligația transmiterii prin sistemul național RO e-Factura și sancțiunile aplicabile pentru persoanele impozabile stabilite în România, după cum urmează:

În perioada 15 decembrie 2023 – 30 iunie 2024, în situația în care atât furnizorul, cât și beneficiarul sunt înrolați în sistemul național RO e-Factura, facturile emise trebuie transmise în termen de cinci zile calendaristice de la data emiterii/termenul-limită de emitere a acestora conform Codului fiscal.

Începând cu 1 iulie 2024, pentru nerespectarea termenului de transmitere de cinci zile calendaristice, se aplică amenda contravențională la nivelul stabilit anterior prin Legea nr. 296/2023, în funcție de tipul contribuabilului.

Accize și alte taxe speciale

Livrarea de alcool și băuturi alcoolice (cu excepția produselor pentru care se aplică nivelul zero al accizei) se efectuează numai în momentul în care furnizorul deţine documentul de plată care să ateste virarea la bugetul de stat a valorii accizelor aferente cantității ce urmează a fi facturată, la fel ca în cazul produselor energetice.

Plafoanele pentru plățile în numerar

Se vor putea efectua plăți din avansuri spre decontare în limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoană. Primirile ori restituirile de împrumuturi sau alte finanţări efectuate de persoane juridice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, liber profesionişti, persoane fizice care desfăşoară activităţi în mod independent, asocieri şi alte entităţi cu sau fără personalitate juridică se vor efectua, indiferent de natura și destinația acestora, exclusiv prin instrumente de plată fără numerar, sub sancțiunea aplicării unei amenzi contravenționale în valoare de 25% din suma încasată/plătită, dar nu mai puţin de 500 lei.

Alte modificări pentru cazuri speciale și firmele mari puteți găsi AICI.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel