Din cuprinsul articolului
Încă de la începutul pandemiei, multe persoane au raportat simptome persistente specifice infecției Covid-19, chiar și după recuperare. Acestea se pot manifesta pe termen lung, la câteva luni după vindecare. Mai mult de atât, aflând pe parcurs tot mai multe informații despre modul în care noul coronavirus afectează corpul uman, experții au determinat că infecția poate fi asociată cu dezvoltarea anumitor afecțiuni post-COVID.
Astfel de afecțiuni post-COVID se pot manifesta la nivelul plămânilor, creierului sau inimii. Deși virusul pare să afecteze diferite părți ale corpului, afecțiunile enumerate sunt cele mai frecvente.
Studiile efectuate arată că persoanele care au suferit de COVID-19 pot dezvolta afecțiuni cardiovasculare, deși nu au suferit de forme grave ale bolii. În plus, s-a constatat că problemele de inimă au apărut și la pacienții care nu sufereau de afecțiuni cardiace înainte de infecția cu coronavirus, scrie DC News.
Cea mai frecventă dintre complicațiile post COVID-19, la nivel cardiovascular, este miocardita – inflamația mușchiului cardiac. Această afecțiune poate debuta brusc în urma infecției cu virusul și afectează funcțiile inimii, putând provoca insuficiență cardiacă, aritmii grave sau chiar moarte subită.
Simptomele care ar trebui să dea de gândit în acest caz sunt palpitațiile, durerile în piept, oboseala la efort și dificultățile de respirație. Pacienții care suferă de afectare cardiacă pot avea dificultăți de respirație chiar și în poziție orizontală, pot resimți bătăi neregulate ale inimii, amețeli și senzația de leșin.
„Este greu să ne dăm seama care dintre pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 au rămas cu afectare cardiacă. Pe de o parte, pentru că studiile arată că aceste probleme pot să apară și la pacienții care au avut forme ușoare ale bolii și nu au deloc simptome. Pe de altă parte, pentru că simptomele unei afecțiuni cardiace pot fi ușor confundate cu perioada de recuperare post Covid-19. Este dificil de spus dacă oboseala și dificultățile de respirație sunt date de plămânii care se recuperează după infecție sau de o afectare a inimii. De aceea recomandăm o evaluare cardiovasculară completă” spune dr. Oren Iancovici, medic specialist cardiolog în cadrul ARES, potrivit DC News.
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…
Potrivit unui nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Loughborough, publicat în revista Temperature,…