Din cuprinsul articolului
În absența unei vitamine importante, nu numai că organismul îmbătrânește, frumusețea se estompează mai repede, dar probabilitatea bolilor cardiovasculare crește, vederea și funcția ficatului se deteriorează.
Vitamina E este un nume colectiv pentru mai multe grupe de substanțe liposolubile: tocoferoli și tocotrienoli. Ele pot fi prezentate sub diferite forme, deși funcțiile lor sunt în mare măsură similare.
Principala diferență este că tocoferolul se găsește în alimente, dar tocotrienolul este aproape imposibil de obținut din alimente; pentru a compensa deficiența acestuia, trebuie să luați diverse suplimente sau complexe de vitamine.
Dr. Anna Letyagina, endocrinolog și nutriționist de la Clinica SM din Sankt Petersburg împărtășește ceea ce este important de știut despre acest nutrient.
Cum este corect să luați vitamina?
Necesarul zilnic pentru adulți este de 15 mg. Această sumă poate fi crescută cu activitatea fizică. Aportul acestuia trebuie combinat cu consumul de cantități mari de uleiuri vegetale care conțin acizi grași polinesaturați.
Se găsește mai ales în floarea soarelui, măsline, susan etc. Substanța se găsește și în nuci, semințe, ulei și organe. Dintre alimentele vegetale, ar trebui să se acorde preferință avocado, ardei dulci, mango și broccoli.
În primul rând, este necesar să știți că vit. E este solubil în grăsimi. Se absoarbe în peretele intestinal cu ajutorul acizilor biliari, intră în limfă, iar de acolo în sânge.
Substantele speciale, lipoproteinele de joasa densitate, sunt responsabile de transportul acesteia in organism. Acest nutrient este prezent în toate țesuturile organismului, dar mai ales în țesutul adipos, sistemul nervos central, mușchii și țesutul hepatic.
Principalul avantaj al vit. E sunt proprietățile sale antioxidante puternice. Substanța încetinește oxidarea acizilor grași polinesaturați, care fac parte din membranele celulare.
Interacționând cu acizii, substanța în cauză este înglobată în membrane și protejează celulele de deteriorarea radicalilor liberi. Proprietățile antioxidante ale substanței o fac indispensabilă pentru prevenirea cancerului, a proceselor inflamatorii cronice și în general pentru păstrarea tinereții organismului.
Vit. Joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei și trombozei. Afectează celulele vasculare și împiedică atașarea trombocitelor de mucoasa interioară a arterelor. Acest lucru reduce riscul apariției cheagurilor de sânge și plăcilor aterosclerotice în vase.
Această substanță solubilă în grăsimi este, de asemenea, implicată în producerea hemoglobinei proteice. De aceea, monitorizarea nivelului acestuia este atât de importantă în caz de deficit de fier și predispoziție la anemie. Substanța are și un efect benefic asupra țesutului hepatic. Cercetările arată că consumul regulat al alimentelor care îl conțin reduce riscul de a dezvolta steatohepatoză cu 30-40%.