Categories: Stil de viaţă

Cea mai frumoasă stațiune de pe litoralul românesc. E unică în Europa, dar mulți români nu știu de existența ei

Din cuprinsul articolului

Una dintre cele mai frumoase stațiuni de pe litoralul românesc nu a fost încă descoperită de majoritatea turiștilor. E vorba de Gura Portiței, un loc fascinant situat lângă Delta Dunării. 

Pentru a ajunge însă aici, singurul mijloc de transport este barca, de la Jurilovca sau Lunca, iar pentru temerari există și varianta cu bicicleta, pe malul mării, dinspre sud, de la Vadu, având șansa de a vedea, pe lângă păsările Deltei, dar și o herghelie de cai sălbăticiți.

Gura Portiței este situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și limanul Golovița, din Delta Dunării, făcând parte din comuna Jurilovca. Atunci când privești spre est, vezi Marea Neagră, iar dacă te întorci și privești spre vest, poți admira lacul Golovița și zborul păsărilor care trăiesc în Delta Dunării.

Cum se ajunge la Gura Portiței

În plus, doar aici poți vedea răsăritul splendid de la Marea Neagră și un soare care dispare după întinderile de stuf ale Deltei, având senzația că poți sta cu un picior în apa mării și cu celălalt în apa lacului. Motivul este acela că fâșia de nisip care separă apa mării de apa desalinizată a lacului Golovița are o lățime de 40-60 de metri.

Inițial sat pescăresc și cherhana, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase (și încă relativ liniștite) destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită aglomerată în ultimii ani. Accesul se face de regulă cu vaporașul, de la Jurilovca, Tulcea, cu autovehicule speciale se poate ajunge și pe drumul de coastă, fie de la Vadu, Constanța, pe la Periboina, fie de la Sfântu Gheorghe, Tulcea.

Denumirea Gura Portiței desemna comunicarea existentă inițial între limanul Golovița și Marea Neagră, închisă în anii 1970, ceea ce a transformat Golovița într-un lac închis, cu apă în curs de desalinizare și eutrofizare. Lacul comunică la nord (liber) cu lacul Razim, iar la sud cu limanul Sinoe, printr-un sistem de ecluze. Zona este o parte a „Rezervației biosferei deltei Dunării”.

Recent Posts

Alertă de holeră la granița României. Este primul caz după 103 ani. Cum se manifestă această boală greu de depistat

Alertă la granița României, în Bulgaria, după ce a fost depistat primul caz de holeră…

1 minut ago

Sfânta Mare Muceniță Eufimia, ocrotitoarea femeilor. Rugăciune pe care să o rostești astăzi, pentru putere și speranță în vreme de necaz

Pe 16 septembrie, creștinii ortodocși o cinstesc pe Sfânta Muceniță Eufimia, considerată a fi ocrotitoarea…

32 de minute ago

Medic, despre tinerii mutilaţi după ce îşi fac selfie-uri pe trenuri: Pielea e pur şi simplu carbonizată!

Medicul Raluca Alexandru, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală…

10 ore ago

Alimentul cu efect antidepresiv care trebuie consumat toamna

Odată cu scăderea temperaturilor, apariţia ploilor și reducerea orelor de lumină solară, multe persoane se…

11 ore ago

HOROSCOP 16 septembrie 2024. Perioadă bună pentru schimbări

Horoscopul zilei de luni, 16 septembrie 2024, anunţă o perioadă foarte bună pentru a face…

11 ore ago

TRADIŢIE. De ce se pune varza la murat de Sf. Dumitru?

Pe data de 26 octombrie, creștin ortodocșii îl prăznuiesc pe Sf. Dumitru, o sărbătoare cu…

12 ore ago

Citeste si: