Dintre factorii de risc asociați diabetului zaharat, neuropatia diabetică este cea mai frecventă complicație invalidantă a acestei afecțiuni.
Potrivit unui studiu Cegedim realizat în perioada august-septembrie 2012, neuropatia diabetică afectează 43% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip I și II, fiind pe locul patru în topul factorilor de risc asociați acestei boli, după hipertensiune arterială (74%), dislipidemii (66%) și obezitate (46%) – procentele reprezentând media pentru diabet zaharat de tip I și II. Deși se plasează pe locul patru, neuropatia diabetică are o prevalență foarte ridicată și, față de complicațiile enunțate anterior, este singura complicație invalidantă, cu efecte ireversibile și cu impact major asupra calității vieții persoanei cu diabet zaharat.
Neuropatia diabetică reprezintă afectarea nervilor de obicei întâlnită în diabet. În timp, hiperglicemia poate afecta nervii din întregul corp. Exista mai multe tipuri de neuropatie diabetică.
Neuropatia periferică rezultă din afectarea sistemului nervos periferic. Aceasta duce la scăderea sensibilităţii dureroase, tactile, termice şi vibratorii în anumite părţi ale corpului şi poate uneori să afecteze capacitatea de mişcare şi forţa musculară. Cel mai frecvent afectează picioarele (laba piciorului şi gambele) şi poate contribui la apariţia unor probleme serioase cum ar fi ulcerele, infecţiile sau deformări osoase şi articulare. Este cea mai frecventa formă de neuropatie diabetică.
Neuropatia autonomă (vegetativă) este rezultatul afectării sistemului nervos autonom. Aceşti nervi sunt implicaţi în controlul funcţiilor involuntare ale corpului cum ar fi bătăile inimii, tensiunea arterială, transpiraţia, digestia, funcţia renală şi câteva aspecte legate de funcţia sexuală. Şi aceasta este o formă frecventă de neuropatie diabetică.
Neuropatia focală afectează un singur nerv, cel mai frecvent la nivelul încheieturii mâinii, coapsei sau piciorului. De asemenea poate afecta nervii de la nivelul spatelui şi toracelui anterior precum şi pe aceia care controlează musculatura oculară. Adesea se produce în condiţii de comprimare sau strivire a nervilor.
”Din păcate, neuropatia diabetică este subdiagnosticată în România, deși ea poate fi depistată prin metode simple și necostisitoare. Este important ca medicii să se implice activ în diagnosticarea precoce a neuropatiei diabetice. Totodată, persoanele care suferă de diabet zaharat ar trebui să fie informate atât despre mijloacele de prevenție, cât și despre primele semne ale acestei complicații”, a declarat prof.univ.dr. Amorin Popa, președintele Neurodiab – Societatea de Neuropatie Diabetică.
Când a fost diagnosticat, Joshua Sanchez suferea de cancer intestinal în stadiul patru. "La început,…
Ajunsă la cea de-a doua ediție, Gala Capital Performers în Sănătate reprezintă un eveniment la…
Pluto a intrat în Capricorn pe 1 septembrie și va rămâne acolo până pe 19…
Cancerele denumite în mod colectiv cancere ale capului și gâtului se dezvoltă de regulă în…
În conformitate cu US National Library of Medicine, Medline Plus, demența este o afecțiune care…
Gala Performerilor în Sănătate este unul dintre evenimentele de amploare pe care revista Capital le…