Cea mai eficientă metodă prin care convingi pe cineva să se lase de fumat

Dacă vrei să convingi pe cineva să se lase de fumat, nu te obosi să-i explici beneficiile pe care le aduce renunțarea la țigări ci oferă-i bani. Experții susțin că această metodă e cea mai eficientă.

O analiză realizată pe 16 experimente, în care fumătorii primeau bani, vouchere, bilete de loterie şi alte stimulente financiare pentru a renunţa la fumat, a dezvăluit faptul că metoda recompensei poate fi eficientă.

Se crede că fumătorii, deşi cunosc beneficiile pe care renunţarea la fumat le are asupra stării de sănătate, le consideră a fi mult prea îndepărtate în timp pentru a conta hotărâtor.

În schimb, ideea unei recompense financiare imediate, chiar de o valoare mică, li se pare foarte atrăgătoare.

Studiul finanţat de NHS (National Health Service) a descoperit, totodată, faptul că stimulentele financiare îi încurajează pe oameni să facă mai mult sport, să se vaccineze şi să îşi facă analizele medicale mai des.

Uneori, chiar şi o recompensă de 3 lire sterline (3,59 euro) a influenţat semnificativ rezultatele.

Organizatorii studiului NHS au oferit stimulente financiare fumătorilor, persoanelor obeze şi femeilor care alăptează, însă această autoritate britanică a fost aspru criticată şi a fost acuzată că a folosit banii contribuabililor pe post de „mită”.

Într-unul dintre experimentele cel mai aspru criticate, tinerele mame din South Yorkshire şi Derbyshire au primit cupoane de reduceri la magazinele din lanţurile Poundland, Asda, Tesco şi John Lewis, ca recompensă dacă renunţă să îşi hrănească bebeluşii cu lapte praf.

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle au analizat rezultatele furnizate de 16 experimente în cadrul cărora NHS a oferit stimulente financiare pentru a-i încuraja pe oameni să renunţe la fumat, să facă mai mult sport, să se vaccineze şi să se testeze împotriva cancerului mamar şi a celui cervical.

Fumătorii care au luat parte la aceste studii au fost de două ori mai dispuşi să renunţe la fumat pentru şase luni, în comparaţie cu fumătorii care au primit doar o serie de sfaturi care să îi consilieze pentru a renunţa la acest viciu.

După cumularea tuturor rezultatelor, cercetătorii au constatat că stimulentele financiare au crescut cu până la 62% şansele ca o persoană să îşi schimbe obiceiurile şi stilul de viaţă.

În mod curios, stimulentele financiare mari nu au părut să aducă beneficii mai mari decât stimulentele financiare mici.

Pedepsele financiare, aplicate atunci când voluntarii pierdeau anumite sume dacă nu operau schimbări în stilul de viaţă, au fost şi ele eficiente, informează publicaţia PLOS ONE.

Efectele benefice au început însă să se atenueze după ce stimulentele financiare nu au mai fost plătite.

 

Recent Posts

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult este indicat să slăbești într-o săptămână

Regula de aur a dietelor de slăbit. Un medic endocrinolog ne spune cât de mult…

14 minute ago

HOROSCOP 5 noiembrie 2024. Momente dificile pentru unele zodii

Horoscopul zilei de marţi, 5 noiembrie 2024, anunţă momente dificile pentru unii nativi ai zodiacului.…

10 ore ago

Senatul a adoptat un proiect de lege privind controlul medicamentelor care conțin substanțe stupefiante și psihotrope

Senatul României a aprobat un proiect de lege inițiat de Guvern care prevede reglementarea unor…

10 ore ago

TOP 5 beneficii pentru sănătate ale ceaiului de cătină

Acest ceai, preparat din fructele bogate în vitamine și minerale ale cătinei, este recomandat în…

11 ore ago

Medicii sunt în alertă: temuta gripă australiană H3N2 a ajuns în Europa! LISTA simptomelor

Autorităţile medicale sunt în alertă, după ce în Italia s-a înregistrat primul caz de gripă…

11 ore ago

Citeste si: