Sari la conținut

Cea mai eficientă dietă pentru remisia diabetului de tip 2

diabet
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

Remisia diabetului de tip 2. Cele mai recente date oficiale, potrivit Federației Asociațiilor Diabeticilor din România (FADR), susțin faptul că în ultimii ani rata diabetului a crescut cu până la 11,6%, situând România printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului din Europa.

La nivel mondial, se estimează că 537 de milioane de adulți cu vârsta cuprinsă între 20 și 79 de ani au diabet, majoritatea având diabet de tip 2. Sunt necesare strategii care vizează atât persoanele cu risc ridicat, cât și populația generală pentru a reduce creșterea prognozată a diabetului de tip 2 la 783 de milioane până în 2045.

Atât intervenția nutrițională, cât și prevenția sau intrarea în remisie, sunt factori extrem de importanți în gestionarea acestei boli și se bazează pe date științifice, ce au rolul de a informa, ajuta și motiva atât pacienții, cât și cadrele medicale de specialitate. Împreună cu alte beneficii pe care intervenția nutrițională le oferă în managementul diabetului de tip 2, îmbunătățirea nivelului glicemic, reducerea riscului de a dezvolta complicații și starea generală de sănătate sunt cele mai importante aspecte.

Dieta care duce la remisia diabetului de tip 2

Potrivit recomandarilor europene pentru gestionarea diabetului emise de Grupul de Studiu pentru Diabet și Nutriție (DNSG) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), bazate pe dovezi, indică faptul că dietele cu conținut scăzut și foarte scăzut de calorii (aproximativ 840 kcal/zi) și care au la bază produse dietetice cu formule de înlocuire totală a meselor (mese lichide sau parțial solide), au fost cele mai eficiente pentru pierderea în greutate, reducerea altor factori de risc cardiometabolici și punerea în remisie a diabetului de tip 2, comparativ cu alte diete de slăbire pe bază de alimente autoadministrate.

Astfel, s-a demonstrat faptul că dietele cu formule complete din punct de vedere nutrițional, dar cu un conținut scăzut de calorii, si care înlocuiesc în totalitate mesele, sunt cea mai eficientă abordare alimentară pentru a obține remisia diabetului de tip 2.

Rezultatele celui mai recent studiu din acest an realizat de Diabetes UK, numit Diabetes Remission Clinical Trial (DiRECT), sunt revoluționare. S-a constatat faptul că o dietă de aproximativ 800 kcal pe zi (săracă în calorii-VLCD), pentru o perioadă de trei luni, poate inversa definitiv diabetul de tip 2. După ce au respectat dieta zilnică timp de trei luni și și-au menținut cu succes pierderea în greutate, cinci ani mai târziu, pacienții s-au dovedit a fi lipsiți de simptome și fără a avea nevoie de medicamente.

Diabetul de tip 2 e reversibil

Cercetătorii de la Universitatea Newcastle, care a condus studiul, au declarat că „beneficiile pierderii în greutate ar putea fi permanente și pe tot parcursul vieții”. Studiul confirmă că beneficiile pierderii în greutate continuă pe termen lung, demonstrând pentru prima dată că diabetul de tip 2 este reversibil. Această descoperire le dă pacienților speranța că pot scăpa de diabet și, dacă își păstrează greutatea, vor rămâne sănătoși.

„Recomandările dietetice și terapiile nutriționale argumentate științific joacă un rol esențial în îmbunătățirea calității vieții, dar și a duratei de viață la pacienții diabetici. Cu toate acestea, volumul de informații din piață diferă din punct de vedere calitativ, creând astfel confuzie și controverse în rândul pacienților și în rândul cadrelor medicale avizate. Este important să înțelegem faptul că recomandările nutriționale sunt scrise pentru a îndruma și a susține majoritatea plajei de pacienți diabetici, dar pot exista și excepții în cazul cărora acestea nu se aplică.

Multe tipuri de diete pot fi folosite cu succes pentru a reduce consumul energetic și a induce scăderea în greutate. O abordare sistematică indică faptul că aceste diete pot avea un impact pozitiv asupra controlului greutății în prezența diabetului de tip 2, atâta timp cât sunt respectate recomandările nutriționale privind cantitatea și calitatea proteinelor, lipidelor, fibrelor și a micronutrienților.

Cu toate acestea, ultimele studii indică faptul că dietele VLCD (diete cu calorii foarte putine) care folosesc produse alimentare pentru înlocuirea completă a meselor (<840 kcal/zi), sau produse ce înlocuiesc parțial o dietă obișnuită, au fost cele mai eficiente instrumente folosite de către specialiști pentru scăderea în greutate, dar și pentru reducerea altor factori de risc cardiometabolici, comparativ cu alte diete sau abordări nutriționale.

De asemenea, dietele VLCD, destinate înlocuirii complete a meselor, dar formulate corect, respectând dozele zilnice admise de macro- și micronutrienți, sunt cele mai eficiente abordări care pot duce la intrarea în remisie a diabetule tip 2.”, explică Andreea Popescu –nutriționist dietetician, Nupo România.

Această metodă revoluționară și inovatoare de tratament aduce beneficii enorme persoanelor cu diabet de tip 2, sub supravegherea medicului.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel