Ceaiul este, alături de apă, cea mai consumată băutură din lume și atât cel verde cât și cel negru pot înlocui cu succes cafeaua. In plus, contine antioxidanti despre care specialistii spun ca incetinesc imbatranirea.
Ceaiul verde previne si trateaza reumatismul, reduce riscul de a face un atac cerebral, dar si pe cel de a avea probleme cu oasele. Cel negru, in schimb, favorizeaza eliminarea toxinelor.
Daca sunt baute pentru perioade lungi de timp insa, toate ceaiurile pot avea efecte adverse, motiv pentru care trebuie alternate, sustin expertii in medicina naturista.
Creste imunitatea si energizeaza
„Ceaiul verde este, indiscutabil, numarul unu in privinta efectelor benefice datorita calitatilor sale terapeutice. Contine antioxidanti care contribuie atat la cresterea imunitatii, cat si la incetinirea imbatranirii. Reduce riscul aparitiei unor afectiuni cardiovasculare si este un energizant natural, inlocuind cu succes cafeaua”, spune Alice Popescu, medic primar medicina generala, cu competenta in acupunctura, fitoterapie si homeopatie la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti.
Daca bei zilnic ceai verde, reduci considerabil riscul sa te imbolnavesti de cancer la stomac, esofag ori ficat. „Contribuie si la incetinirea evolutiei anumitor boli, cum ar fi Parkinson. Asociati-l dietelor de slabire, intrucat acest ceai nu are calorii si ajuta la topirea grasimilor”, adauga Alice Popescu.
Doua cani pe zi, maximum trei saptamani o planta
Nu in ultimul rand, specialistii spun ca ceaiul verde trateaza reumatismul, imbunatateste structura osoasa si reduce riscul de atac cerebral. Si in cazul in care vrei sa-ti tii sub control tensiunea arteriala, vrei sa-ti scada nivelul colesterolului ori vrei sa te recuperezi dupa raceala sau gripa bea ceai verde.
Ceaiul negru, pe de alta parte, este un stimulent excelent pentru organism, mult mai putin nociv decat cafeaua. E diuretic, antioxidant si favorizeaza eliminarea toxinelor. Alte ceaiuri sunt active in boli destul de severe.
„Includem aici diureticele vegetale, precum cozile de cirese sau matasea de porumb, care au un efect suficient de intens incat sa conteze chiar si intr-o boala cronica”, completeaza medicul Alice Popescu. Specialistii recomanda sa nu bei insa luni la rand ceaiuri din aceeasi planta.
Trei saptamani sunt suficiente. Asta pentru ca pot aparea diverse complicatii. Spre exemplu, ceaiul de sunatoare cauzeaza dureri de cap. Alterneaza-l cu papadie, ceai din flori de potbal ori de soc.
„Nu prepara ceaiuri foarte concentrate din aceste plante. E suficienta o lingurita de planta la cana. Si bea doua-trei cani pe zi, nu mai mult”, te mai sfatuieste specialistul.
Practic
Ceai verde: nu bea un astfel de ceai dupa ora 17.00 deoarece contine cofeina, care iti provoaca insomnie. Se poate clati gura cu el pentru prevenirea cariilor dentare si eliminarea bacteriilor.
Levantica se utilizeaza in migrene, afectiuni cardiace, reumatism, boli de ficat, tulburari digestive, balonari abdominale ori stari de anxietate.
Coada-calului (planta fara radacina) este un remediu in tulburarile digestive deoarece combate aciditatea crescuta. Are actiune terapeutica in cazul bolilor de rinichi sau de vezica. Ceaiul se bea in trei-patru reprize inainte de masa.
Pe 5 noiembrie, credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mucenici Galaction și Epistimi, considerați ocrotitori ai…
În timp ce statul într-un picior poate părea un joc din copilărie, acesta poate dezvălui…
O masă caldă pentru copiii din zone defavorizate. Centrele E.G.A.L. oferă copiilor din comunități vulnerabile…
Secretul unei vieți bune. Prof. Dr. Vlad Ciurea a dezvăluit care este secretul unui trai…
De când se știe, Liz Long, 57 de ani, s-a luptat cu alimentele și digestia.…
Pentru o parte dintre nativi, următoarea perioadă poate să aducă modificări importante și provocări puternice…