Din cuprinsul articolului
Rețeta de zacuscă de pește este una dintre rețetele cu renume ale măicuțelor de la Mănăstirea Văratec. Este atât de apreciată, încât multe gospodine o preferă.
Multe gospodine își pregătesc proviziile pentru toamnă folosind anume această rețetă de succes. Pe lângă faptul că este delicioasă, oricine poate să prepare această zacuscă specială, în propria gospodărie.
Zacusca de pește. Ingrediente
- 4 kg de pește (se poate folosi orice fel de pește întreg sau file)
- 4 kg ceapă curățată și tăiată peștisori
- 1 kg morcov
- 1 l ulei
- 1 kg ardei capia sau gogoșari copți
- 3-4 linguri bulion sau pastă de tomate
- sare, piper după gust
- 4-5 linguri zahăr
Zacusca de pește de la Mănăstirea Văratec. Preparare
- Ceapa se curăță, se spală și se taie peștișori. Ardeii capia sau gogoșarii se coc, se curăță de pielițe, se scurg și se taie cubulețe.
- Morcovii se curăță, se spală și se dau pe răzătoarea mare.
- Peștele se dezosează și se dă prin mașina de tocat. Oasele și capetele se fierb câteva minute, iar carnea fiartă se sfărâmă și se amestecă cu peștele deja tocat, potrivit petitchef.ro.
- Se călesc în ulei pe rând ceapa, morcovul, peștele, ardeii sau gogoșarii.
- Se adaugă zahărul, bulionul sau pasta de tomate, condimentele și se lasă să fiarbă la foc mic până capătă o consistență mai groasă.
- Se pune zacusca fierbinte în borcane.
- Borcanele se învelesc în ziare sau hârtie și se fierb în baie de aburi cca 20 de minute.
- Borcanele se lasă să se răcească până a doua zi, după care se scot din apă, se despachetează, se șterg și se depozitează în beci, în pivniță, în cămară sau pe balcon.