Din cuprinsul articolului
Ficatul gras este o boală tăcută care are nevoie de atenție pentru a evita complicațiile majore.
Steatoza hepatică, ficatul adipos sau ficatul gras sunt denumirile pentru afecțiunea în care se acumulează excesul de grăsime în organ, provocând inflamații și deteriorări ale corpului uman.
Acest tip de boală este împărțit în două tipuri: boala ficatului gras alcoolic și boala ficatului gras non-alcoolic. Mai jos este prezentată o scurtă explicație a semnificației fiecăreia dintre ele.
- Boala ficatului gras non-alcoolic: Potrivit MedlinePlus, boala nu este cauzată de consumul de alcool. Această afecțiune este legată de factori precum obezitatea, rezistența la insulină, diabetul de tip 2, colesterolul ridicat și hipertensiunea arterială.
Se poate prezenta sub formă simplă sau hepatică, astfel că prima nu implică complicații majore, în timp ce cea de-a doua poate duce la steatoză și chiar la ciroză sau cancer hepatic.
- Ficatul gras alcoolic: entitatea menționată mai sus subliniază că boala este cauzată de consumul ridicat de alcool, astfel încât organul este descompus de substanțe nocive care afectează celulele, provocând inflație și slăbind apărarea naturală a organismului. Acest lucru poate evolua spre o boală hepatică mai gravă, cum ar fi hepatita alcoolică sau ciroza.
În acest sens, oamenii de știință din Singapore au descoperit că suplimentele de vitamina B12 și acid folic ar putea ajuta la tratarea ficatului gras.
Potrivit portalului web Medicina, cercetătorii au ajuns la concluzia că suplimentarea dietei în modelele preclinice cu vitamina B12 și acid folic poate crește nivelul de sintaxină 17 în ficat, ceea ce ajută la reducerea funcției de autofagie a acestuia.
Aceste descoperiri reprezintă o alternativă pentru persoanele care suferă de această boală, indiferent dacă beau sau nu alcool.
Simptome comune pentru a detecta dacă aveți boala ficatului gras
Unii oameni nu sunt conștienți de simptomele unei afecțiuni precum boala ficatului gras și adesea o confundă cu alte boli. De aceea, institutul de cercetare Mayo Clinic prezintă principalele semne ale bolii ficatului gras:
- Umflarea abdomenului (ascită).
- Vase de sânge mărite chiar sub suprafața pielii.
- splina mărită.
- palme roșii.
- îngălbenirea pielii și a ochilor (icter).
Odată identificate simptomele, primul lucru pe care o persoană care suferă de boala ficatului gras trebuie să îl facă este să consulte un profesionist din domeniul sănătății.