Din cuprinsul articolului
Vitamina E este renumită pentru proprietățile sale antioxidante puternice, având ca efect prevenirea cancerului, a proceselor inflamatorii cronice și în general pentru păstrarea tinereții organismului.
Vit. E joacă un rol important în prevenirea aterosclerozei și trombozei, împiedicând formarea plăcilor de aterom pe artere. Această substanță solubilă în grăsimi este, de asemenea, implicată în producerea hemoglobinei proteice, fiind stocată, pentru o perioadă scurtă de timp, la nivelul ficatului și al țesutului adipos. De aceea, monitorizarea nivelului acesteia este importantă în caz de deficit de fier și predispoziție la anemie.
Substanța are și un efect benefic asupra țesutului hepatic. Cercetările arată că consumul regulat al alimentelor care îl conțin reduce riscul de a dezvolta steatoză hepatică cu 30-40%.
Este important de menţionat că această vitamină, care conţine mai multe grupe de substanțe liposolubile antioxidante (tocoferoli și tocotrienoli) trebuie administrată în paralel cu consumul de alimente ce conţin acizi grași polinesaturați, potrivit nutriţioniştilor citaţi de actualno.com.
Vitamina E se găsește mai ales în floarea soarelui, măsline, susan, caju, migdale, semințe de dovleac şi floarea soarelui, ulei, ouă, carnea de pasăre și soia.
Dintre alimentele vegetale, cele mai bune surse naturale sunt avocado, ardeiul gras, roşii, morcovi, mango și broccoli. De asemenea, legumele cu frunze verzi și cerealele conțin cantități semnificative de vitamina E.
Potrivit specialiştilor, necesarul zilnic de vitamina E pentru adulți este de 10-15 mg, dar doza poate fi crescută în funcţie de activitatea fizică.
Majoritatea oamenilor își iau doza zilnică recomandată de vitamina E dintr-o alimentație echilibrată, iar cantitatea de vitamina E de care o persoană are nevoie diferă în funcție de vârstă. European Food Safety Authority recomandă următoarele valori pentru necesarul mediu zilnic de vitamina E:
Pentru cei mai mulți adulți care folosesc suplimente pe bază de vitamina E de origine sintetică, doza zilnică nu ar trebui să depășească 1.000 miligrame pe zi. Pentru a evita supradozajul sau alte probleme care pot apărea în urma administrării suplimentelor cu vitamina E, este important să cereţi sfatul medicului.
La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…
Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…
Un avocat dezvăluie motivul tulburător pentru care polițiștii ating portbagajul sau partea din spate a…
Ce bani primești în plus la pensie de la 1 ianuarie dacă ai între 1.281…
Georgiana Corpodean, o fostă pacientă a Spitalului Cugir, solicită daune de peste un milion de…
Inspectorii fitosanitari trag un semnal de alarmă privind toxicitatea legumelor și fructelor. Află ce produse…