Din cuprinsul articolului
Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză a demenței, un declin treptat al memoriei, gândirii, comportamentului și abilităților sociale, iar aceste schimbări afectează capacitatea de funcționare a unei persoane, potrivit Mayo Clinic, o organizație non-profit dedicată practicii clinice, educației și cercetării.
În ceea ce privește simptomele, organizația non-profit a explicat că persoanele cu boala Alzheimer pot experimenta următoarele:
- Repetarea declarațiilor și a întrebărilor la nesfârșit.
- Uitarea conversațiilor, a programărilor medicale sau a evenimentelor.
- Amplasarea greșită a obiectelor și, adesea, plasarea lor în locuri în care nu are sens să o facă.
- Se pierd în locuri pe care le cunoșteau bine.
- În timp, uită numele membrilor familiei și al obiectelor de uz cotidian.
- Având probleme în a găsi numele corecte pentru obiecte, în a exprima gânduri sau în a participa la conversații.
În plus, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA au precizat că simptomele bolii pot apărea pentru prima dată după vârsta de 60 de ani, iar riscul crește odată cu vârsta.
Cu toate acestea, este important de reținut că și persoanele mai tinere pot avea boala Alzheimer, dar acest lucru este mai puțin frecvent.
Persoanele cu cele mai mari șanse de a dezvolta boala
Între timp, Medline Plus, Biblioteca Națională de Medicină din SUA, a precizat că persoanele cu cele mai mari șanse de a avea această boală sunt:
- Cei care au o rudă de sânge apropiată, cum ar fi un frate, o soră sau un părinte cu Alzheimer.
- Cei care au anumite gene legate de boala Alzheimer.
- Cei care sunt de sex feminin.
- Cei cu probleme cardiovasculare din cauza colesterolului ridicat.
- Cei cu antecedente de leziuni la cap.
Cu toate acestea, este clar că boala Alzheimer nu poate fi prevenită, dar un studiu arată că administrarea de suplimente nutritive cu vitamina D poate ajuta la prevenirea demenței.
Cantitățile recomandate de vitamina D
Prin urmare, este important să consumați cantitățile recomandate de vitamina D, iar Institutul Național de Sănătate din SUA (NIH) a indicat că recomandările medii sunt următoarele:
- Sugari până la 12 luni: 10 mcg (400 UI).
- Copii între 1 și 13 ani: 15 mcg (600 UI).
- Adolescenți între 14 și 18 ani: 15 mcg (600 UI).
- Adulți cu vârsta cuprinsă între 19 și 70 de ani: 15 mcg (600 UI).
- Adulți peste 71 de ani: 20 mcg (800 UI).
- Femei gravide sau care alăptează și adolescente: 15 mcg (600 UI).
Pentru a evita deficitul de vitamina D, ar trebui consumate alimente care conțin vitamina D, deși sunt foarte puține, dar aceasta este prezentă în peștele gras, cum ar fi păstrăvul, somonul, tonul și macroul, precum și în uleiurile din ficat de pește.