Sari la conținut

Cea mai bună vitamină care opreşte căderea părului. Hormonul stresului atacă podoaba capilară

Persoanele sănătoase pierd între 50 și 100 de fire de păr în fiecare zi, potrivit Academiei Americane de Dermatologie, dar dacă pierzi mai mult de atât, ar putea fi un semn de apariție a fenomenului de efluviu telogen, sau cădere excesivă a părului, potrivit The New York Times.

Experții nu știu exact cât de întâlnit este efluviul telogen, parțial din cauză că mulți oameni nu sunt diagnosticați cu această afecțiune. Dar femeile ar putea fi mai vulnerabile decât bărbații în fața acestei afecțiuni întrucât ea poate fi declanșată de modificări în organism legate de sarcină, potrivit dr. Angela Lamb, dermatolog la Spitalul Muntele Sinai din New York. Căderea excesivă a părului poate implica o pierdere de „până la o treime din volumul de păr”, a adăugat doctorul.

Căderea părului este un semn binecunoscut al deficientei de vitamine, fier, seleniu, magneziu si zinc.

Hormonul stresului atacă podoaba capilară

Oamenii pot fi afectați de efluviul telogen la între șase săptămâni și trei luni după un eveniment stresant precum o operație majoră, o boală cronică sau de scurtă durată (în special după febră), o sarcină sau o moarte în familie – practic, „orice provoacă stres sau un șoc sistemului”, a explicat dr. Lamb, potrivit sursei citate de digi24.ro.

Asta se întâmplă pentru că stresul mărește nivelurile de cortizol din organism, un hormon care s-a demonstrat că perturbă creșterea părului. Cercetările sugerează că acest tip de cădere a părului poate avea loc la persoanele ce se recuperează după ce au avut Covid-19.

Rolul vitaminelor în creşterea părului

Dr. Lamb recomandă multivitaminele care conțin vitamina D, utilă pentru creșterea părului, și vitamina B12, care este deficitară la unii pacienți cu efluviu telogen. Vitaminele pot fi încă și mai importante în cazul persoanelor care se recuperează după o intervenție chirurgicală majoră.

În schimb, dr. Lamb nu recomandă suplimentele care se vând fără prescripție medicală special pentru tratarea pierderii părului care conțin doze mari de biotină. Studiile au arătat că acestea interferează cu rezultatele testelor pentru hormonii tiroidieni și, uneori, pot provoca apariția acneei.

Dacă se dorește accelerarea creșterii părului, se poate încerca un tratament topic cu minoxidil fără prescripție medicală, cum ar fi Rogaine, sau medicul poate scrie o rețetă pentru minoxidil oral sau finasteride oral. Aceste tratamente ar putea ajuta părul să crească mai repede, potrivit doctorului Lamb.

Cum se poate menţine părul sănătos

Chelirea sau caderea parului apare atunci cand foliculii de par devin inactivi, din cauza nutrientilor insuficienti si a unei diete dezechilibrate. Daca acesti foliculi nu primesc suficiente substante nutritive, parul devine tern, se rupe, isi pierde elasticitatea, creste din ce in ce mai greu, ca in cele din urma sa inceapa sa cada.

In ultimii ani, Vitamina D3, cea care mentine oasele si pielea sanatoase, a fost corelata si cu mentinerea sanatatii parului si cresterea mai rapida a acestuia.

Un studiu din jurnalul Stem Cells Translational Medicine sugereaza ca vitamina D poate ajuta la crearea de noi foliculi – pori mici in care parul nou poate creste, potrivit portalului paradisulverde.com.

Tot aceasta vitamina poate imbunatati grosimea firului de par, facandu-l mai rezistent, si poate reduce caderea parului. Vitamina D impreuna cu alte substante nutritive descoperite recent pot ajuta, de asemenea, la “trezirea” foliculilor de par inactivi – potrivit cercetarilor de la Harvard.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel