Sari la conținut

Cea mai bună soluție pentru întărirea imunității iarna

raceala
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
intarirea sistemului imunitar

Aliment cu efect benefic în creșterea imunității. Pentru a pregăti sistemul imunitar să facă față iarna și să câștige luptele cu bacteriile și virusurile ce pot apărea în sezonul rece, principalul aliat este alimentația sănătoasă.

Vremea rece este o adevărată provocare pentru imunitate. În căutarea unor ajutoare naturali pentru îmbunătățirea sănătății, mulți oameni uită de un produs simplu, dar eficient – varza murată. Acest produs tradițional poate fi o adevărata salvare pentru organism iarna.

„Varza murată este unul dintre cele mai utile produse care poate fi consumată pe tot parcursul anului, dar este relevantă mai ales iarna”, spune dr. Mikhail Ginzburg, medic nutriționist.

Medicul mai spune că „în timpul sezonului rece, varza oferă o mulțime de minerale de care avem nevoie, în special magneziu, și multe fibre alimentare”, explică dr. Ginsburg. El subliniază că aceste fibre au trecut deja printr-un proces de fermentare, ceea ce le face mai ușor de digerat de către organism.

„Fibrele sunt esențiale pentru noi: sunt unul dintre factorii în menținerea sănătății, normalizarea metabolismului lipidic și stimularea sistemului imunitar”, subliniază expertul.

Magneziul, în care varza este bogată, joacă un rol cheie în peste 300 de reacții enzimatice din corpul nostru. Este implicat în sinteza proteinelor necesare producerii de anticorpi – apărătorii imunității noastre. Magneziul ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de cortizol, un hormon de stres care în exces poate suprima sistemul imunitar.

Varza murată accelerează metabolismul, încetinește conversia carbohidraților în grăsimi datorită acidului tartric din compoziția sa.

Unul dintre principalele beneficii ale varzei murate

varza murata
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

„Conține așa-numitele bifidobacterii și lactobacili. Ele ajută la menținerea unui echilibru sănătos al florei intestinale, care este esențial pentru imunitatea generală”, explică dr. Ginsburg.

Prebioticele sunt favorabile pentru bacteriile benefice din intestinul nostru. Și o microfloră intestinală sănătoasă este baza unui sistem imunitar puternic. Prin menținerea unei flore intestinale sănătoase, ne întărim apărarea generală împotriva infecțiilor.

„Este interesant că varza murată poate fi o alternativă excelentă la produsele lactate fermentate pentru cei care nu le consumă. La urma urmei, varza murată este bogată în bacterii lactice, care sunt probiotice naturale. Aceste microorganisme nu numai că îmbunătățesc digestia, ci produc substanțe care inhibă creșterea bacteriilor patogene. Astfel, prin consumul de varză murată, creăm în organism un mediu nefavorabil dezvoltării microbilor cauzatori de boli”, spune specialistul.

În ciuda tuturor avantajelor, varza murată are un dezavantaj – conținutul ridicat de sare.

„În primul rând, totul depinde de metoda de preparare, iar în al doilea rând, pentru a reduce conținutul de sare, trebuie doar să desărăm varza înainte de a o mânca și să o folosiți în salate și alte feluri de mâncare”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel