Sari la conținut

Cea mai bună metodă pentru a scădea mortalitatea provocată de bolile de inimă

Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția, a afirmat președintele Fundației Naționale a Inimii, conf. dr. Ioan Mircea Coman, în cadrul unei conferințe de presă susținută joi cu ocazia Zilei Naționale a Prevenției Cardiovasculare, care se celebrează anual pe 14 februarie.

„Modalitatea cea mai eficientă de a scădea mortalitatea cardiovasculară este prevenția, pentru că este mult mai ieftin. Este mai ieftin să împiedicăm pe cineva să devină purtătorul unei boli cardiovasculare decât să tratăm un infarct. Aceste costuri pot să urce, în costuri directe și indirecte, la câteva mii de euro, pentru un infarct miocardic, și sigur că prețurile depind și de gradul în care utilizăm o aparatură sofisticată sau medicația cea mai eficientă”, a explicat Ioan Mircea Coman.

În categoria bolilor cardiovasculare intră mai multe afecțiuni, printre care cardiopatia ischemică, hipertensiunea arterială, tulburările de ritm, miocardita, pericardita și endocardita. Toate acestea pot duce, în final, spre tabloul sever de insuficiență cardiacă, a precizat președintele Fundației Române a Inimii.

Potrivit lui Ioan Mircea Coman, într-un clasament al mortalității cardiovasculare, România stă „într-o situație mai proastă decât țările occidentale, mai ales cele din sudul și vestul Europei, care au mortalitate mai mică, notabil mai bine decât țările din spațiul ex-sovietic”.

„Ceea ce este îmbucurător este faptul că în ultimii ani s-a înregistrat o tendință constantă de scădere a acestei mortalități, dar nu este o scădere spectaculoasă”, a declarat acesta.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel