Din cuprinsul articolului
Cancerul de colon este o afecțiune gravă care se manifestă la nivelul intestinului gros, care pot debuta de la rect (partea finală a tubului digestiv) sau la nivelul colonului.
Acest tip de cancer se poate dezvolta mai ales după vârsta de 40-45 de ani, însă poate să apară la orice vârstă.
Deși nu este stabilită o cauză exactă a cancerului de colon, specialiștii au descoperit că mai mulți factori de risc pot contribui la declanșarea acestuia.
Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică, a vorbit pentru DC Medical despre cele mai bune metode de identificare a cancerului de colon. Depistarea timpurie poate salva vieți.
„La orice mică suspiciune endoscopică sau la nivelul unor analize de sânge, o suspiciune de potențial cancer de colon, în acel moment trebuie efectuată obligatoriu și o examinare CT abdomino-pelvină, de preferat cu un protocol dedicat pentru ansele de intestin și colon, pentru a vedea dacă există vreo leziune la acest nivel.
Dacă e să împărțim cadrul colic și rectul, pentru examinarea cadrului colic cea mai bună metodă este examinarea CT, iar când vorbim de un cancer la nivel rectal sau la nivelul canalului anal, aici lucrurile se schimbă puțin, pentru că putem folosi examinarea prin rezonanță magnetică prin protocol dedicat pentru rect.
În momentul de față este considerată metodă gold-standard pentru stadializarea leziunilor la acest nivel.
Decizia terapeutică la nivel rectal este mai complexă, deoarece este un segment terminal și poate lăsa un pacient cu o colostomă (n.r. anus contra naturii) pe viață, deci e foarte important să faci o apreciere foarte bună a unui cancer la acest nivel, pentru ca și chirurgul să-și poată customiza tehnica folosită.
De asemenea, în momentul de față există o abordare mai nouă, apropo de cancerul rectal. Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, există o variantă numită Watch and Wait, adică l-ai diagnosticat, îi faci radiorerapie, și-l urmărești prin rezonanță magnetică la intervale scurte.
Un cancer mic la nivelul colonului, prin radioterapie, poate să dispară. Dacă l-au urmărit prin rezonanță magnetică un interval de timp și acesta nu a reapărut, pacientul poate fi considerat vindecat și astfel nu mai este nevoie de chirurgie. Dar este o abordare relativ nouă”, a spus medicul, potrivit sursei citate.
Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…
Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…
La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…
Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…
Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…
Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…