Din cuprinsul articolului
Oamenii de știință o studiază pe cea mai bătrână persoană din lume pentru a încerca să descopere secretul unei vieți lungi, după ce au fost năuciți de starea de sănătate extraordinară a „superbunicii” la 116 ani.
Maria Branyas s-a născut în San Fransisco în 1907, dar s-a întors în Spania la vârsta de opt ani și s-a stabilit în Catalonia, potrivit Independent.co.uk
Femeia s-a născut în San Francisco în 1907, dar a plecat în Spania cu familia când avea opt ani şi s-a stabilit în Catalonia.
Cunoscută de cei care o urmăresc pe o platforma X drept „super buni catalană“, a trăit de atunci în regiune şi a locuit într-un azil în ultimii 22 de ani, potrivit Guinness World Records.
Acum, deţinătoarea recordului mondial a fost de acord să se supună unor teste ştiinţifice – care, speră cercetătorii, le vor permite să înţeleagă mai bine anumite boli asociate cu vârsta înaintată, cum ar fi bolile neurodegenerative sau cardiovasculare.
În ciuda vârstei sale, femeia nu are alte complicaţii de sănătate în afară de probleme de auz şi mobilitate şi are încă o memorie excelentă.
„Are o minte complet lucidă”, a declarat cercetătorul Manel Esteller pentru o televiziune spaniolă. Aparent, femeia îşi aminteşte cu o claritate impresionantă episoade de când avea doar patru ani şi nu prezintă nicio boală cardiovasculară, comună la persoanele în vârstă.
Esteller, un renumit om de ştiinţă spaniol care se concentrează asupra geneticii şi a modului în care se aplică la condiţiile de sănătate, a dat recent peste femeia de 116 ani şi a devenit curios cum ar putea afecta constituţia sa genetică îmbătrânirea.
Cercetătorul crede că trebuie să existe mai mult decât se vede la prima vedere în ceea ce priveşte longevitatea sa.
Remarcabila femeie nu a avut o viaţă uşoară; ea a supravieţuit unui cutremur în timp ce se afla în Statele Unite, unui incendiu de proporţii, ambelor războaie mondiale, Războiului Civil Spaniol, pandemiei de gripă spaniolă şi, mai recent, a supravieţuit Covid-19 în 2020.
Omul de ştiinţă a prelevat de la aceasta probe biologice de salivă, sânge şi urină despre care se crede că sunt cele mai „longevive” mostre biologice şi au o mare valoare ştiinţifică, a declarat Josep Carreras, şeful unui institut de cercetare a leucemiei.
Mostrele vor fi comparate cu cele ale fiicei mijlocii a femeii de 116 ani, care are 79 de ani.
Femeia a fost întrebată deseori care este secretul vieţii sale îndelungate şi îşi foloseşte contul său X pentru a posta sfaturile sale pentru ceilalţi. Ea a atribuit longevitatea sa „ordinii, liniştii, bunei legături cu familia şi prietenii, contactului cu natura, stabilităţii emoţionale, fără griji, fără regrete, multă pozitivitate şi faptului că stă departe de persoanele toxice”.
Cu toate acestea, ea atribuie, de asemenea, şi o mare parte „norocului” genetic.
„Este clar că există o componentă genetică, deoarece există mai mulţi membri ai familiei ei care au peste 90 de ani”, spun cercetătorii.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…