Categories: Stil de viaţă

Ce trebuie să știți despre carnea de porc

Consumată în cantităţi moderate, carnea de porc este o bună sursă de energie şi are efecte benefice asupra pielii, ochilor, sistemului nervos, oaselor şi performanţelor mentale, iar prin conţinutul de antioxidanţi esenţiali stimulează imunitatea organismului în sezonul rece.

„Şi carnea de porc poate fi destul de sănătoasă, pentru că se poate degresa foarte uşor spre deosebire de cea de vită, care are grăsime dispusă pe întregul muşchi. Iar gustul înclină în favoarea porcului”, explică nutriţionistul Corina Zugravu.

Calitatea cărnii de porc depinde foarte mult de rasa acestuia (porc de carne, porc de grăsime), de mediul în care a fost crescut (în gospodărie sau industrial), ceea ce este valabil şi pentru celelalte tipuri de carne.

„Porcul casnic (crescut în gospodărie), în condiţii cât mai naturale, crescut în libertate sau semilibertate are o carne mult mai nutritivă şi mai fragedă decât cel industrial. Raportul dintre grăsimile nesaturate (bune) şi cele saturate (rele) este mult mai bun la porcul de curte”, explică Gheorghe Mencinicopschi, specialist în alimentaţie. .

Pieptul de curcan, mai caloric decât muşchiul de porc

Dacă ar fi să comparăm carnea de porc cu cea de curcan, constatăm că pe alocuri carnea de porc „depăşeşte” carnea de curcan. Astfel, 100 de grame de biftec de porc slab are 100 de kilocalorii, în timp ce pieptul de curcan (cea mai slabă parte din curcan) are 135 de kilocalorii.

Chiar şi cantitatea de grăsime conţinută de carnea de porc slab este mai mică decât la curcan, 3 grame, respectiv 5 grame. Cantitatea de colesterol este cam aceeaşi la ambele sortimente, 60 mg la porc şi 57 mg la curcan, dar limitele sunt normale. Raportul dintre acizii graşi esenţiali Omega 3 şi Omega 6 este mai mare la porc decât la curcan, având un efect inflamator mai mare, care poate dăuna cardiacilor.

„Ambele sortimente sunt bogate în minerale: fosfor, potasiu, zinc, însă carnea de porc este mai bogată în minerale decât cea de curcan: vitamina B1, B2, B3, B6 şi vitamina D. Ceea ce le diferenţiază este indexul de saţietate mai mare în cazul curcanului, ceea ce înseamnă că oferă o senzaţie mai mare de saţietate”, adaugă specialistul Mencinicopschi.

Gătiţi la temperaturi înalte pentru a distruge paraziţii

Porcii au reputaţia de animale murdare şi pot fi purtători de paraziţi sau boli latente. De aceea, analiza cărnii e obligatorie, iar ca metodă de precauţie se recomandă gătirea la peste 76 de grade Celsius sau congelarea timp de 20 de zile.

Recent Posts

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

18 minute ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

49 de minute ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

o oră ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

2 ore ago

Spitalul Județean Mehedinți, judecat pentru ucidere din culpă

La cinci ani de la decesul unui pacient internat în secția de terapie intensivă, Spitalul…

2 ore ago

Decizia care i-a salvat viața unui român în mijlocul inundațiilor din Spania. „Altfel n-aș fi supraviețuit”

Adrian, un român stabilit în Spania, a scăpat ca prin minune din inundațiile care au…

3 ore ago

Citeste si: