Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să știm despre gust dulce, fără calorii
Zahărul, unul dintre cele mai folosite ingrediente în industria alimentară, intensifică gusturile și ne cresc plăcerea de a savura alimente și băuturi dulci. Fără să ne dăm seama, unele alimente precum mezeluri, conserve, murături, sosuri, muștar, ketchup, conțin zahăr. Prin urmare, ajungem să consumăm zahăr în exces, iar de aici începe declanșarea unor boli grave.
Din fericire, cercetările din ultimii ani arată că zahărul se poate înlocui cu alternative mai sănătoase: îndulcitorii hipocalorici.
Oamenii de știință au descoperit îndulcitorii hipocalorici, fie că sunt naturali sau artificiali. Cei mai cunoscuți sunt aspartamul, sucraloza și ștevia (care e naturală). Sunt eficienți în înlocuirea zahărului și reușesc să scadă aportul caloric total al alimentelor și al băuturilor.
Cei mai des utilizați îndulcitori în industria alimentară sunt: Zahărul, lactoza, mierea de albine, siropuri de palmier sau arțar, stevia, etc.
Potrivit studiilor, persoanele care consumă produse cu îndulcitori hipocalorici nu se înregistrează o creștere a apetitului pentru gustul dulce, ci dimpotrivă, se observă chiar o scădere a apetitului, mai ales dacă adoptă și un stil de viață sănătos.
În cazul unora dintre acești îndulcitori, s-au identificat și unele riscuri. Zaharina nu este recomandată în timpul sarcinii deoarece poate traversa placenta cu riscuri posibile asupra fătului. Aspartamul este contraindicat la pacienții cu fenil-cetonurie. Iar în cazul sucralozei, unele studii au arătat că administrarea ei poate amplifica creșterea glicemică în cursul testului de toleranță orală la glucoză.
Cu toate acestea, majoritratea studiilor sunt de acord cu un aspect: îndulcitorii hipocalorici au mai multe beneficii decât riscuri. Iar, prin comparație cu zahărul adăugat prezent în atât de multe alimente, sunt varianta mai potrivită.
Tot mai mulți producătorii au început să țină cont de noile strategii internaționale ce recomandă înlocuirea zahărului cu îndulcitori. Un exemplu ar fi băuturile carbogazoase. Însă urmează și mulți alții, din tot mai multe domenii. Așadar, există tot mai multe alimente pe care să le incluzi în dieta ta, pentru a-ți păstra sănătatea.
În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…
Beneficiile postului. Postul, o practică veche și profund spirituală, a fost redescoperit recent de știință…
Menținerea sănătății prin screening-uri medicale regulate este esențială pentru prevenirea și depistarea timpurie a bolilor.…
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…