Din cuprinsul articolului
Medicamentele sunt substanțe foarte particulare, cu efecte specifice asupra organismului nostru. De aceea este foarte important să le cunoaștem mecanismele de acțiune, contraindicațiile și eventualele lor efecte adverse.
Chiar si asa, rețineți că de cele mai multe ori este esential sa urmati criteriile unui medic specialist.
Omeprazolul este un medicament foarte frecvent utilizat în România, care poate fi achiziționat fără prescripție medicală pentru a trata anumite afecțiuni și ca tratament pe bază de rețetă pentru altele.
Aparține familiei inhibitorilor pompei de protoni, care reușesc să reducă cantitatea de acid produsă în stomac; prin urmare, este utilizat pe bază de prescripție medicală pentru a trata boala de reflux gastroesofagian, ulcerele (inclusiv cele cauzate de H. pylori) și afecțiunile în care stomacul produce prea mult acid (cum ar fi sindromul Zollinger-Ellison) și fără prescripție medicală pentru a trata frecventele arsuri de stomac la adulți.
Ca și în cazul altor medicamente, nu este lipsită de efecte secundare. Mai exact, durerile de cap, disconfortul gastrointestinal și greața sau vărsăturile au fost înregistrate ca frecvente (între 1 și 10 pacienți la 100); ca mai puțin frecvente (între 1 și 10 pacienți din 1.000) umflarea picioarelor și gleznelor, tulburări de somn, amețeli, senzație de furnicături, somnolență, vertij, valori anormale ale ficatului în analizele de sânge, erupții cutanate, apariția de urticarie, mâncărime, senzație de stare generală de rău și lipsă de energie; rare (între 1 și 10 pacienți din 10.000) probleme de sânge, reacții alergice, nivel scăzut de sodiu în sânge, agitație, confuzie, depresie, tulburări ale gustului, anumite probleme de vedere (cum ar fi vedere încețoșată), bronhospasm, gură uscată, inflamație în interiorul gurii, afte, anumite probleme hepatice (cum ar fi icterul), alopecie, dureri articulare sau musculare, probleme severe ale rinichilor și transpirație crescută; și în sfârșit, ca foarte rare (mai puțin de un pacient din 10.000) anomalii ale numărului de sânge, agresivitate, halucinații, probleme hepatice severe, encefalită, sindrom Stevens-Johnson, necroliză epidermică toxică, slăbiciune musculară și mărire a sânilor la bărbați.
Omeprazolul are și contraindicații relevante: nu trebuie luat de cei care au suferit reacții alergice la această substanță sau de cei care urmează tratament cu nelfanavir; și trebuie să fie precauți (de preferință consultați un medic) cei care înainte de a începe tratamentul slăbesc mult fără motiv și au probleme la înghițire, suferă de dureri de stomac sau indigestie, vărsă frecvent alimente sau vărsă sânge, au sânge în scaun, suferă de diaree severe sau persistente, aveți probleme hepatice severe, aveți o erupție cutanată (în special pe zonele expuse la soare), aveți programat un test de sânge, luați ketoconazol, digoxină, diazepam, fenitoină, anticoagulante, rifampină, atanavir, tacrolimus, St. Juan, cilostazol , saquinavir, clopidogrel, amoxicilină sau claritromicină.
Doza adecvată de omeprazol va depinde de patologia specifică, așa că trebuie stabilită de medic. Totuși, ca regulă generală, variază între 20 și 120 mg, acest din urmă caz fiind potrivit doar pentru tratamente foarte specifice.
Există numeroase remedii eficiente pentru a ameliora simptomele răcelii și gripei. Aceste remedii pot ajuta…
Horoscop 22 noiembrie. Zi tensionată pentru Scorpioni și extrem de agitată pentru Berbeci. E momentul…
Testul ce-ți arată care e riscul de deces în următoarele luni. Ne este vorba de…
Michel de Nôtre-Dame, cunoscut sub numele de Nostradamus, și-a publicat lucrarea „Profețiile” în 1555, o…
Horoscop 22 noiembrie 2024. ZODIA care are parte de o schimbare. Gemeni: astăzi, s-ar putea…
Un obicei simplu îmbunătățește sănătatea cognitivă și întinerește creierul. Timpul ne ajunge din urmă pe…