Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre vasele de sânge sparte și cum scapi de inestetica problemă de pe picioare

Vasele de sânge sparte sau steluțele vasculare reprezintă una dintre cele mai frecvente probleme care ne face să ne ascundem picioarele. Și femeile, și bărbații deopotrivă sunt afectați, deși primele caută mai frecvent ajutor pentru rezolvarea problemei. Vasele sparte sunt, în general, moștenite din familie, dar nu sunt incurabile: noile tehnologii de tratament cu laser transformă problema într-o amintire.

De ce apar vasele sparte/steluțele vasculare, de ce anumite persoane sunt afectate într-o măsură mai mare decât altele, cum se pot trata, eficace și fără durere, cât durează efectul tratamentului, am aflat de la medicul dermatolog Florentina Zaharia,  de la clinicile Bioderm, care demontează o serie de mituri.

1.Vasele de sânge sparte „se trag” din familie

ADEVĂRAT. Steluțele vasculare și vasele sparte superficiale apar fie din cauza unei fragilități capilare, fie din cauza unor probleme mai serioase legate de o insuficiență venoasă, care determină și apariția varicelor. „Vasele sparte se manifestă ca o rețea de vase superficiale de culoare roșie sau violacee, iar cel mai mare factor de risc pentru apariția acestor vase de sânge sparte, care determină această fragilitate, este, într-adevăr, moștenirea genetică”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Vasele sparte de pe picioare = varice

FALS. Sunt două probleme diferite, care pot avea legătură, în sensul în care, vasele pot evolua și în varice. Este cazul vaselor de sânge sparte care sunt provocate de o insuficiență venoasă serioasă. Însă nu este o regulă ca vasele de sânge sparte să se transforme automat în varice.

Vasele de sânge sparte sunt pe viață

FALS. Vasele sparte de pe picioare nu au fost nicicând mai ușor de tratat. În prezent, cea mai bună metodă de tratament a vaselor sparte și steluțelor de sânge este cea cu laserul.

Cum funcționează? „Laserul vascular se aplică pe vasul respectiv, absorbind hemoglobin, iar odată absorbită hemoglobina, vasul de sânge se resoarbe. Laserele utilizează o lungime de undă prestabilită pentru a ținti și distruge capilarele și vasele nedorite, lăsând însă intacte țesuturile normale din jur”, explică medicul dermatolog Florentina Zaharia.

Pentru vasele sparte de pe față, recomandarea medicilor este laserul Dioda, care determină coagularea selectivă a vaselor superficiale. În tratamentul vaselor sparte superficiale sunt eficiente și tehnologiile care utilizează lumina intens pulsată IPL și UPL. „Tot cu ajutorul laserelor vasculare se pot trata și alte probleme conexe, precum varice, hemangioame, angioame, rozacee, puncte rubinii, eritem facial sau al decolteului”, adaugă dermatologul.

După tratament, rămân cicatrici

FALS. Întrucât acționează în profunzime, laserele nu lezează pielea și nu lasă în urmă cicatrici. „Recomandarea este ca pacienții să evite expunerea la soare în perioada tratamentului, întrucât poate apărea o hiperpigmentare”, precizează medicul. O procedură durează 20-30 de minute, în funcție de câte vase cu probleme sunt. În total, este nevoie de 3-4 ședințe pentru aceeași zonă, cu pauze de o lună între ele. Costul unei ședințe este cuprins între 500 și 1.000 de lei, în funcție de dimensiunea problemei. Intervenția nu necesită perioadă de recuperare.

Tratamentul nu ține mult, vasele sparte recidivează

FALS. Odată tratate cu laserul, vasele sparte nu mai reapar. În schimb, pot să apară noi vase sparte în alte zone, dacă există predispoziție genetică. Pentru vasele sparte mai mari și mai evidente, medicii recomandă și un tratament medicamentos, alături de terapia cu laser. Succesul procedurii este confirmat și de numărul mare de pacienți care solicit procedura: aproape 200 pe an în cadrul clinicii.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel