Cei trecuți de 40 de ani, cu siguranță își aduc aminte ce însemna valuta înainte de anii ‘90, în România. Era o infracțiune gravă să deții valută de orice fel. Dolarii americani, mărcile germane și așa mai departe erau doar cuvinte în vocabular pe care îți era frică și să le pronunți. Probabil, mulți dintre voi vă aduceți aminte acele Shop-uri în care niciun român nu avea voie să între și unde nu se cumpără decât cu valută. Românii se uitau cu jind la produsele de lux comercializate acolo, fără a avea nici cea mai mică posibilitate de a pleca. Apoi, după Revoluție, lucrurile s-au schimbat radical. Ni s-au deschis granițele și, automat, am putut face schimb valutar. Însă opțiunile erau, și atunci, cât se poate de puține.
Schimbul se putea face la bănci, unde taxele erau foarte mari, sau la câțiva oameni, studenți străini, care stătea la colț de stradă. Deși nu era legal, aceste persoane erau extrem de cunoscute printre cetățeni și toți cei care doreau să plece în Italia, Germania, Turcia și așa mai departe, apelau la acești oameni pentru a-și schimba leii în valută.
Din fericire, acum există case de schimb valutar acreditate și în deplină legalitate, care oferă cursuri valutare foarte bune. Te sfătuim să îți schimbi banii înainte de a pleca în străinătate,, deoarece odată ajunși acolo, dobânzile și taxele sunt prea mari.
La o casă de schimb valutar locală ai toate informațiile în limba română. Vom vedea în cele ce urmează de ce să faci schimbul înainte și ce se întâmplă dacă faci schimbul în altă parte.
Cum spuneam, este de preferat schimbul de valută străină înainte de plecare. Pentru această este recomandabil să faci asta și să te interesezi cu câteva săptămâni înainte de plecare, mai ales dacă schimbi sume mai mari. Asta pentru a prinde cel mai bun curs posibil.
Ca regulă generală și în funcție de instituție, banca efectuează modificarea cursului în fiecare zi. Așa că, casele de schimb valutar se ghidează după asta. Totuși, dacă faci schimbul la bancă, să știi că aceasta poate percepe și comisioane foarte mari. Există și case de schimb unde se poate negocia atunci când schimbi o sumă foarte mare de bani.
Ca părinte, dacă îți trimiți copilul într-o excursie în afara țării, asigură-te că acesta are suficientă valută suplimentară odată ajuns acolo. Dacă este minor, nu va putea să facă schimb valutar la bancă și plata cu cardul și conversia imediată în moneda țării respective este foarte costisitoare.
Totuși, dacă există mici neplăceri (acestuia i-au fost furați banii sau a pierdut banii) există case de schimb care fac și transfer prin Western Union. Găsește cea mai bună opțiune pentru tine și copilul tău dacă acesta pleacă într-o excursie peste hotare și nu este însoțit de tine.
De asemenea, asigură-te că acea casă de schimb valutar are disponibilă moneda străină pe care dorești să o cumperi. Sunt țări în care nu se folosesc monede de circulație mare și este posibil ca acea moneda să o obții la sosirea la fața locului.
Să schimbăm totuși valută după plecare?
Așteptarea sosirii la fața locului pentru schimbarea valutei are avantaje, în special acela de a evita să ai prea mulți bani asupra ta și astfel să ispitesti persoanele răuvoitoare. În plus, cursul de schimb valutar luat în considerare este cel al zilei, iar comisionul este adesea mai avantajos – pentru asta este imperativ să ai un card bancar internațional, utilizabil în țara de destinație. De asemenea, reține că unele bănci au acorduri cu bănci străine și, prin urmare, au negociat cursuri de schimb. Cel mai bine este să consulți în prealabil cum stă situația în țara respectivă pentru a evita orice fel de neplăceri.
Pentru o excursie într-una dintre țările zonei Euro:
Pe lângă schimbul valutar, se pot retrage lichidități în moneda locală de la bancomate la aeroport, gară sau bancomate. Pentru retragerile de numerar, banca însă poate percepe o taxă nominală. În plus, pentru că România nu are Euro că și moneda, există taxe pentru plățile efectuate cu cardul de credit.
Pentru o călătorie în Europa, în afara zonei Euro:
Pentru sejururile în Anglia, Polonia, Suedia, Elveția, Norvegia, taxele sunt percepute de bănci pentru fiecare plată cu cardul de credit, care sunt chiar mai mari pentru retrageri ( cât de mare este taxa depinde de bănci). Așa că este indicat să îți consulți banca pentru a afla comisioanele percepute pe tranzacție. De aceea, încurajăm efectuarea unui schimb valutar prealabil, la o casă de schimb, și folosirea lichidităților, mai ales dacă nu vorbim despre sume mari. În general, fie că pleci într-o țară din zona Euro sau din afara zonei Euro, este cel mai bine să ai și bani lichizi, schimbați la o casă de schimb.
Pentru o călătorie în afara Europei:
Pentru călătoriile în SUA, China, Rusia etc., indiferent dacă este vorba de o retragere sau o plată cu cardul de credit, se vor aplică taxe, de 4-6% din valoarea tranzacției. De asemenea, ca un exemplu, în China există o lista cu carduri de credit ce sunt nu sunt acceptate.
Oricum ar fi, cel mai bine este să eviți plățile repetate de sume mici, care pot ajunge să scumpească atunci când se aplică o rată forfetară la fiecare tranzacție. Cea mai practică, dar nu întotdeauna cea mai avantajoasă, este să ai bani lichizi pentru plăți mici, la sosirea în țara respectivă. Este cea mai sigură opțiune, iar cursul de schimb utilizat la casele de schimb valutar din România este corect. Pe de altă parte, evita hotelurile și micile tarabe de schimb „la colțul străzii”: tarifele sunt uneori prohibitive, există riscuri de fraudă, sunt uneori în pragul legalității sau pot oferi bancnote îndoielnice.
Numărul 666 sau „numărul bestiei” în Noul Testament nu are proprietăți matematice remarcabile, dar dacă…
Semnele care anunță demența încă din tinerețe. Numeroase boli dezvoltate la bătrânețe pot fi "prevestite"…
Horoscop chinezesc pentru finalul lunii noiembrie. Este o perioadă a schimbărilor și o oportunitate pentru…
Ai răcit? Poate simți deja durere în gât, dureri musculare sau tuse seacă, însă, poți…
Premiu oferit pentru EXCELENȚĂ ÎN MEDICINĂ. Cine este dr. Șerban Dragosloveanu, omagiat la Gala Capital…
Boala epocii moderne capătă amploare. Este adevărat că adesea uităm că sănătatea noastră este cea…