Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre propolis, cel mai puternic medicament oferit de natură

Ce trebuie să știi despre propolis, cel mai puternic medicament natural. Datorita compozitiei sale (rasini vegetale, ceara, uleiuri volatile, fier, microelemente – cupru, mangan, zinc, cobalt, polen, secretii ale glandelor salivare ale albinelor), mareste rezistenta fizica si inlatura oboseala.

Propolisul este, totodata, si un excelent antiviral, antiinflamator, reface tesuturile afectate de rani, vindeca arsurile si degeraturile, cicatrizeaza operatiile si opreste sangerarile gingiilor.

Exista doua feluri de propolis: cel brut, care arata ca niste mici bulgari de culoare maronie si are un miros dulce-amarui, si tinctura alcoolizata. In acest articol ne vom referi mai departe la felul in care tinctura de propolis poate sa aduca alinare si vindecare in mai multe afectiuni medicale.

Propolis, cel mai puternic medicament natural.Cu tinctura de propolis se pot vindeca urmatoarele boli:

1. Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile – se trateaza cu 30 picaturi/zi.
2. La menopauza, femeile vor lua, timp de un an, cate 10 picaturi zilnic.
3. Inflamarea prostatei – se recomanda 30 picaturi/zi.
4. Hipertensiune – 30 picaturi/zi pana la vindecare.
5. Inflamarea rinichilor si ficatului – cate 40 picaturi de doua ori pe zi, puse intr-un pahar cu 100 ml de apa calda. Se repeta pana la vindecare.
6. Angina, faringite, gripe si evitarea unor complicatii – cate 40 picaturi/zi, puse intr-un pahar cu 200 ml de apa calda, combinat cu gargara, de mai multe ori pe zi.
7. Ulcer de stomac sau enterite – 40 picaturi/zi, in 100 ml de lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
8. Bataturi si cheratite – inainte de culcare, imbibi o bucata de vata in tinctura de propolis si o asezi pe locul dureros. Ziua, poti folosi alifia de propolis cu sapun sau cu salicilat. Atentie! Cheratitele raman inca dureroase zile intregi!

9. Afectiuni ale pielii – se freaca zonele afectate (daca e suportat alcoolul) cu tinctura de propolis. Daca alcoolul nu e suportat, trebuie amestecat propolisul intr-o crema.
10. TBC pulmonar – cate 30 de picaturi de 3 ori pe zi si inhalatii de doua ori pe saptamana. Pentru inhalatie, la 250 ml de apa fierbinte adaugam 100 picaturi de tinctura
11. Boli micotice intre degete – locurile afectate sunt unse cu tinctura.
12. Dureri de stomac – 50 picaturi in 100 ml de apa. Se recomanda si in cazul parazitozelor intestinale, de doua ori pe zi, pe stomacul gol.
13. Dureri de masele – pune vata imbibata in tinctura pe locul dureros. Propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si impiedica infectia.
14. Tinctura se mai poate folosi si in cazul ranilor vechi. Rana trebuie spalata cu extractie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis.
15. Tinctura se foloseste si in cazul arsurilor de gradul I. Rana trebuie unsa de mai multe ori cu tinctura. In aceste cazuri nu se vor forma vezicule.

Propolis, cel mai puternic medicament natural

Cum vă faceți acasă tinctură de propolis

Ingrediente:

  • 20 g de propolis mărunțit
  • 100 g de alcool (de preferinta sa fie de peste 70% si cat mai aproape de 96%)

 Mod de preparare a tincturii de propolis

  1. Alegeti propolis de tip mai moale (contine mai putine impuritati), fara semne de alterare, apoifaramitati in particule de 2-4 mm. Pentru aceasta puteti, de exemplu, pune propolisul la frigider, apoi il dati prin razatoarea mica si pe urma il treceti-l printr-o sita. Acest lucru va permite marirea suprafetei de contact cu alcoolul si obtinerea unei extractii rapide cu continut mai mare de substante active.
  2. Apoi, puneti propolisul pregatit intr-un recipient dinsticla de culoare inchisa, iar peste turnati alcoolsi inchideti recipientul ermetic.
  3. Pastrati sticla intr-un loc intunecos, latemperatura camerei, timp de 8-10-14 zile.
  4. Agitati sticla periodic, de 4-6 ori pe zi.
  5. Tinctura de propolis obtinuta se va tine la frigider 10-12 ore, apoi se va filtra prin tifon. Va fi un lichid transparent de culoare galben spre maro inchis cu un miros specific placut.

Pentru a proba dacă tinctura de propolis este de calitate, faceți un test. Puneți câteva picături într-un pahar cu apă.

Dacă tinctura rămâne la suprafața și nu se împrăștie imediat, tinctura este bună.

Pentru o mai bună valorificare a propolisului, după prima filtrare se adaugă încă 50 ml de alcool, repetându-se procedura anterioară.

Propolisul solid rams in tifon se poate amesteca cu untura de porc nesarata sau cu un unt pentru a avea o crema de propolis 100% naturala.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”. Și-a început activitatea de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”,în 2012, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel