Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre Klebsiella, infecția deosebit de periculoasă cu care au fost infectați doi bebeluși din Vaslui

Doi bebeluși născuți prematur au fost infectați cu o bacterie periculoasă pe care au luat-o din spital. Cei doi nou-născuţi au avut tulburări digestive săptămâna trecută şi pentru a se stabili exact care a fost cauza îmbolnăvirii lor a fost anunţat Serviciul de Monitorizare a Infecţiilor Asociate Actului Medical din cadrul unităţii medicale.

„Probele prelevate de la cei doi prematuri sunt pozitive la Klebsiella. Urmează ca astăzi să primim şi rezultatele de la probele prelevate de la mame, de pe suprafeţe şi de la personalul medical”, a declarat marţi, pentru MEDIAFAX, managerul Spitalului Judeţean Vaslui, Ana Rinder.

În cursul zilei de marţi urmează să fie finalizate şi analizele de la probele prelevate de pe suprafeţele din Compartimentul de Prematuri, de la personalul medical şi de la mamele celor doi copii.

Managerul spitalului a declarat că starea celor doi nou-născuţi este bună şi şi-au revenit încă de duminică.

Ce este Klebsiella

Klebsiella este o enterobacterie gram negativă care trăieşte în mod normal în tractul intestinal, fără a cauza probleme de sănătate. Atunci când aceasta migrează însă în alte părţi ale corpului, poate duce la apariţia unor afecţiuni precum pneumonia, meningita, sepsisul sau infecţiile de tract urinar. Infecţia cu Klebsiella este deosebit de periculoasă în cazul persoanelor care sunt spitalizate o perioadă îndelungată sau care iau frecvent antibiotice. Tratamentul este destul de dificil în cazul acestor persoane, mai ales că această bacterie a devenit în ultimii ani rezistentă la majoritatea antibioticelor.

Infecţia cu Klebsiella: simptome

Simptomele infecţiei cu Klebsiella variază în funcţie de zona în care este localizată aceasta. Printre manifestările infecţiei cu Klebsiella putem enumera:

Febra

Frisoanele

Durerile musculare sau articulare

Respiraţiasacadată, întreruptă

Expectoraţia cu mucus sau sânge

Vărsăturile

Durerile abdominale joase

Inflamarea sau supurarea unei răni

Durerile la urinare

Durerile în piept

Ameţeala

Confuzia

Iritaţiile la nivelul pielii

Urina cu sânge (hematurie)

Durerile de spate

Aceste simptome nu trebuie ignorate, deoarece infecţia cu Klebsiella poate duce la afecţiuni grave, precum meningită, endocardită sau septicemie.

Infecţia cu Klebsiella: cauze

Bacteria Klebsiella nu se transmite pe calea aerului, ci prin intermediul contactului direct, prin tăieturi sau răni ori din cauza mâinilor murdare. Majoritatea cazurilor de infecţie cu Klebsiella sunt specifice mediului intraspitalicesc, unde bacteria se răspândeşte prin aparatura sau instrumentele medicale care intră în contact direct cu pacientul (sonde urinare, tuburi endotraheale, perfuzii etc.).

Alţi factori de risc implicaţi în apariţia infecţiei cu Klebsiella sunt:

Alcoolismul

Bolile cronice (diabet, cancer, afecţiuni renale, hepatice, pulmonare, diabet)

Administarea excesivă de antibiotice

Spitalizarea de lungă durată

Intervenţiile chirurgicale de amploare

Infecţia cu Klebsiella: diagnostic

Diagnosticul se stabileşte pe baza examenului clinic, a istoricului medical şi a afecţiunilor preexistente, dar numai testele de sânge, de spută şi de urină pot stabili cu certitudine prezenţa infecţiei cu Klebsiella.

În cazul în care se suspectează o complicaţie cauzată de infecţia cu Klebsiella, cum ar fi pneumonia, de exemplu, medicul poate recomanda teste imagistice – radiografia pulmonară sau tomografia computerizată – care pot evalua starea de sănătate a plămânilor şi pot ajuta astfel la stabilirea unui tratament corect.

Tratament

Infecţia cu Klebsiella poate duce la complicaţii grave, aşa că tratamentul trebuie instituit imediat după stabilirea diagnosticului. Medicul poate decide administrarea de antibiotice, în principal cefalosporine sau carbapeneme, sau ambele, mai ales dacă organismul prezintă rezistenţă la acţiunea antibioticelor.

Probleme speciale ridică pneumonia cauzată de infecţia cu Klebsiella, în cazul căreia majoritatea antibioticelor nu au efectele dorite. În astfel de situaţii se poate recomanda o combinaţie de antibiotice, după efectuarea mai multor teste de laborator, care vor identifica varianta optimă de tratament. Este important ca aceste antibiotice să fie luate întocmai aşa cum a recomandat medicul şi să nu fie întrerupt tratamentul, chiar dacă simptomele se ameliorează, pentru că există un risc crescut de reinfectare sau de eliminare incompletă a bacteriei din organism.

Pentru formele uşoare de infecţii de tract urinar cauzate de Klebsiella nu sunt necesare întotdeauna antibioticele. Odihna, consumul crescut de lichide, plasarea unei sticle cu apă caldă pe zona dureroasă, evitarea contactului sexual, a alcoolului, a fumatului şi administrarea de analgezice pot ameliora semnificativ simptomele. De asemenea, consumul de iaurt natural şi sucul de merişoare se numără printre remediile eficiente împotriva infecţiilor urinare, deşi nu există dovezi ştiinţifice care să le ateste beneficiile.

 Infecţia cu Klebsiella: prevenţie

Cea mai simplă metodă de a preveni infecţia cu Klebsiella este spălarea pe mâini cu apă şi săpun antibacterian. Acest lucru este cu precădere valabil pentru persoanele care lucrează în domeniul sanitar, precum medicii sau asistentele, care intră frecvent în contact cu pacienţii care nu au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta cu această bacterie.

Pentru prevenirea răspândirii infecţiei, persoanele trebuie să se spele corect pe mâini înainte de a mânca, de a-şi atinge ochii, nasul sau gura, înainte şi după ce schimbă un pansament, după folosirea toaletei, după suflarea nasului, strănut sau tuse şi după atingerea potenţialelor suprafeţe contaminate, precum tăblii de pat, mese, mânere, telecomandă sau telefon.

 

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel