Din cuprinsul articolului
Pielea este cel mai mare organ al corpului uman. Aceasta face parte din sistemul natural de apărare al organismului, sistemul imunitar, și este responsabilă pentru eliminarea și prevenirea infecțiilor cu agenți patogeni.
De aceea, integritatea pielii este foarte importantă pentru organismul nostru. Pielea lezată lasă corpul vulnerabil în fața unor bacterii și agenți infecțioși.
Astfel, îngrijirea pielii este foarte importantă pentru sănătatea generală a organismului.
Olga Simionescu, dermatolog, dezvăluie câteva mituri și idei importante despre piele și îngrijirea acesteia.
Mituri despre piele
„Mit: Dacă bem multă apă avem şi un ten curat sau hidratat
Explicaţie: Este un mit care are jumătate de adevăr. Pielea poate fi uscată din două motive. Este deshidratată sau este uscată din altă cauză. Un atopic nu este deshidratat. Are o boală genetică. Un deficit genetic de filagrină. Are o dermatită atopică şi pielea lui este uscată. Deci, la persoane deshidratate aportul de apă este minunat, dar celorlalte le trebuie un aport de emoliente.
Mit: Am ajuns acasă târziu, nu mă mai demachiez pentru că mai sunt doar câteva ore până mă trezesc
Explicaţie: Este grav. Nu există seară în care o persoană machiată să nu se demachieze. În afară de perturbarea pe care o prezintă fardul la nivelul pielii ca acţiune îndelungată, acesta astupă porii şi creează tot felul de interacţiuni dintre particulele externe şi germenii la nivel local. Apar fel şi fel de probleme
Mit: Cremele antirid nu se folosesc numai după 40 de ani
Explicaţie: Este adevărat că tegumentul trebuie îngrijit în funcţie de vârstă, pentru că celulele sunt diferite, raportul dintre colagen şi elastină este diferit, dar trebuie folosite produse de prevenţie şi sub 40 de ani.
Mit: Săpunurile antibacteriene sunt cele mai bune
Explicaţie: Ele usucă şi interacţionează cu microbiomul cutanat. Avem miliarde de germeni pe suprafaţa tegumentului, pentru că pielea este o barieră, iar aceste săpunuri o usucă.
Mit: Şerveţelele umede sunt cele mai bune pentru demachiere
Explicaţie: Nu sunt cele mai bune, pentru că ele sunt îmbibate cu tot felul de substanţe care pot fi dăunătoare. Este mai mult marketing. O demachiere corectă se face cu un produs demachiant care poate fi demachiant, o apă micelară sau lapte demachiant. După apa micelară, trebuie să-ţi dai cu apă” explică dermatologul, potrivit Antena 3.