Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să știi despre infecțiile care se dezvoltă RAPID la ochi. Orjeletul numit popular ulcior la ochi ar trebui să fie cunoscut ca fiind rezultatul infecției cu bacteria stafilococ.
Această bacterie trăiește și se reproduce normal în pielea noastră, în majoritatea cazurilor fără a provoca probleme sau complicații, însă este este rezultatul unei infecții a glandelor Meibomian.
Infecțiile la ochi, cauzate de bacterii ce se produc normal
Aceste glande sunt situate în pleoape și produc un lichid uleios. Lichidul este o componentă a stratului lacrimal care acoperă ochiul.
Un microb din exteriorul ochiului se poate datora unei infecții a foliculului genelor (orificiul mic în care crește gena), unei infecții a glandei sebacee (această glandă este situată în alveoliul genelor și produce o substanță uleioasă numită sebum, care menține genele umede) sau într-o infecție a glandei apocrine (glanda care produce transpirație în apropierea foliculului genelor).
Ulciorul poate fi și rezultatul blefaritei (inflamația marginii pleoapei), care se manifestă prin umflare, roșeață, mâncărime și durere la nivelul ochilor.
Cum este tratat ulciorul?
1: ameliorează durerea și disconfortul
De obicei, ulciorul dispare de la sine după două până la trei zile. Până atunci, însă, disconfortul pe care îl provoacă este destul de intens.
Compresele calde sunt o tactică comună pentru a ameliora disconfortul. Udați o cârpă curată cu apă caldă și puneți-o ușor pe pleoapa închisă timp de zece minute. Repetați de trei până la patru ori pe zi. Compresa caldă nu numai că combate durerea și inflamația, dar și accelerează procesul de vindecare. Nu trebuie să apăsați pleoapa atunci când aplicați compresa pe ochi.
De asemenea, puteți utiliza analgezice fără prescripție medicală pentru a combate durerea. Se recomandă utilizarea de analgezice ușoare sau medicamente antiinflamatoare.
2: Protejați ochiul de iritații suplimentare
Pentru a limita durerea și a scăpa de această afecțiune mai repede, ar trebui să evitați iritația și vătămarea ochiului.
Dacă aveți miopie, nu trebuie să purtați lentilele de contact timp de câteva zile. Nu trebuie să atingeți sau să strângeți niciodată erupția cutanată, deoarece infecția se poate răspândi în restul ochiului. Femeile nu ar trebui să se fardeze.
3: Încearcă un unguent topic
Pe lângă analgezice, puteți alege unguente pentru aplicare locală, picături speciale sau plasturi medicamentați. Consultați-vă farmacistul pentru a alege produsul potrivit.
4: Nu văforțați ochii
Evitați oboseala excesivă a ochilor. Nu trebuie să folosiți computerul ore lungi sau să citiți în lumină slabă.
Oboseala poate crește iritația, prelungind perioada de recuperare. Dacă lucrați la computer, încercați să faceți pauze scurte pentru a vă odihni ochii.
5: Lăsați infecția să se calmeze
După câteva zile, erupția va începe să se micșoreze și să dispară sau să se deschidă de la sine. Dacă erupția se deschide, îndepărtați lichidul cu o cârpă curată și curățați rana cu apă și săpun.
6: Consultați-vă medicul dacă simptomele persistă
Dacă ulciorul nu dispare după o săptămână sau dacă simptomele se agravează, consultați medicul dumneavoastră.
Dacă este necesar, vă va administra antibiotice sau un unguent special cu steroizi. În cazuri rare, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta infecția.
Remedii naturale pe care le poți folosi în tratarea ulciorului
Primul și cel mai de bază pas în prevenirea infecției este informarea adecvată despre factorii de risc care contribuie la apariția erupției cutanate.
Stresul, nivelurile crescute ale lipidelor din sânge, diabetul, blefarita și dermatita seboreică cresc șansele de ulcior la ochi.
Desigur, este necesar să se respecte regulile de igienă în ceea ce privește spălarea mâinilor și protecția ochilor. Dacă ne atingem sau ne frecăm ochii cu mâinile murdare, este foarte probabil ca bacteriile patogene care provoacă infecția să fie transferate în ochi.
De asemenea, nu trebuie să împărțim prosoape, ochelari de soare sau produse de machiaj, deoarece bacteriile și alte microorganisme pot fi transferate în ochii noștri de la alte persoane.
Pentru femei, este obligatoriu să arunce cosmeticele și produsele de machiaj după data de expirare, dacă textura și mirosul acestora s-au schimbat. Cosmeticele și cremele de îngrijire care vin în contact cu ochii trebuie păstrate într-un loc uscat și curat și nu expuse la căldură și razele solare.
După cum sa menționat deja, infecția inițială cauzată de ulcior se datorează de obicei unui blocaj al glandelor pleoapei. Pentru a evita acest lucru, trebuie sa ne protejam ochii de praf si nisip, mai ales daca bate mult vant.
În cele din urmă, dacă sunteți predispus la infecții oculare, ar trebui să vă spălați în mod regulat fața, mai ales în jurul zonei ochilor, cu apă caldă și să o curățați întotdeauna cu un prosop curat.
Cum deosebești ulciorul de cataractă?
Multe persoane confundă ulciorul la ochi cu cataracta, dar cele două afecțiuni necesită metode de tratament diferite, motiv pentru care este imperativ să cunoaștem caracteristicile care le diferențiază.
Principalele simptome care vor indica infecția la ochi:
- roșeață, sensibilitate, umflare și durere la nivelul pleoapei
- o mică erupție pe pleoapă, în jurul ochiului sau în orbitele
- iritația ochilor și secreția lacrimală
- sensibilitate la lumină
- disconfort la deschiderea și închiderea ochilor
- puroi în centrul erupției cutanate
Nu există un test specific care să ofere un diagnostic oficial pentru orzul din ochi. Medicul oftalmolog îl va recunoaște exclusiv după simptomele sale caracteristice. Deși similare în unele privințe, ulciorul și cataracta au câteva caracteristici distincte:
- spre deosebire de ulcior, o cataractă de obicei nu provoacă durere
- cataracta apare pe interiorul pleoapei si nu pe exterior
- cataracta se dezvoltă mai lent decât ulciorul și poate persista câteva luni