Ce trebuie să știi despre herpesul genital și când devine extrem de riscant. Debutează cu simptome asemănătoare gripei

Herpesul genital este cea mai întâlnită infecție cu transmitere intimă, fiind determinată de virusul Herpes Simplex (HSV).

Există două tipuri ale acestui virus: HSV-1 și HSV-2. Deși sunt înrudite, evoluția clinică a afecțiunilor pe care cele două tipuri le determină este diferită.

”Virusul pătrunde în organism prin țesuturile moi care căptușesc cavitatea bucală, vaginul, rectul, uretra (pe unde este excretată urina) și pe la nivelul prepuțului; deasemenea, poate pătrunde prin intermediul micilor fisuri de la nivel tegumentar.

Infectarea se poate realiza în urma contactului sexual cu o persoană infectată, atât prin contact sexual vaginal, oro-genital sau anal, dar uneori și prin contact genital apropiat,” explică dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Debutează cu simptome asemănătoare gripei

Ambele tipuri de virus afectează zona genitală și anală (determinând herpesul genital), regiunea gurii (herpes labial) și nasului sau mâinile și degetele (panarițiul herpetic).

Majoritatea infecțiilor cu virusul herpetic sunt asimptomatice sau au simptome foarte ușoare, care sunt ignorate sau eventual confundate cu afecțiuni dermatologice.

Medicul ginecolog pprecizează că primul episod de herpes genital debutează cu simptome asemănătoare gripei (febră, dureri musculare și de cap) și cu usturime și iritație în zona genitală.  Ulterior, în zona genitală sau în apropierea acesteia se produce o înroșire și inflamație și apar bășicuțe cu lichid care apoi se sparg, devenind ulcerații dureroase.

Herpes simplex poze – herpes genital poze

Herpesul poate cauza probleme grave la nou-născuți

Herpesul este controlabil la adulți, însă poate provoca probleme grave de sănătate la nou-născuți dacă mama este infectată, pentru că în timpul nașterii ea va expune bebelușul la acest virus.

”Acest lucru este deosebit de grav deoarece există un risc foarte mare ca acesta să dezvolte herpes neonatal, boală care îi poate provoca orbire, surditate, convulsii, infecții grave (ca de exemplu meningită virală), răni recurente pe piele, ochi, gură sau organe genitale, afectarea organelor (ficat, plămâni, inimă). Mai mult, infecția cu acest virus poate fi chiar fatală pentru bebeluș,” atrage atenția dr. Andreas Vythoulkas.

În aceste condiții, având în vedere riscurile uriașe, este important ca o femeie care dorește să rămână însărcinată să știe dacă prezintă sau a prezentat o astfel de infecție herpetică. Dacă infectarea s-a realizat înainte de a rămâne însărcinată, riscul de a transmite fătului infecția este redus.

Poate duce la malformații dacă e contractat în sarcină

Riscul devine însă foarte mare dacă gravida contractează virusul pentru prima dată în sarcină, pentru că din sângele ei lipsesc anticorpii împotriva virusului, iar acesta poate pătrunde prin placentă, dezvoltându-se în țesuturile fătului și provocând avort spontan, malformații grave sau chiar moartea fătului.

”În situația în care prima erupție herpetică se produce în ultimul trimestru de sarcină, pentru a reduce riscul contaminării bebelușului se va recomanda nașterea prin cezariană. Dacă gravida insistă să nască pe cale naturală, medicul va institui în ultima lună se sarcină tratament antiviral. După naștere, și bebelușul va primi cel mai probabil tratament,” completează medicul ginecolog.

Virusul Herpes Simplex nu trece în laptele matern, așa că dacă proaspăta mămică nu are leziuni la nivelul sânilor, alăptarea este sigură pentru bebeluș.

 

Recent Posts

Cele mai bune remedii naturale pentru a scăpa de mirosul vaginal neplăcut

Este perfect normal ca mirosul vaginal să se schimbe în timpul ovulației. Multe femei observă…

19 secunde ago

Ei sunt pensionarii care primesc în plus 50% din pensia totală, de la 1 ianuarie 2025

Pensionarii din România care beneficiază de un sprijin financiar substanțial, ce constă într-o indemnizație suplimentară…

30 de minute ago

Anxietatea e problemă tot mai întâlnită! Preia controlul cu 5-HTP

Anxietatea a devenit o experiență comună pentru mulți dintre noi. Zilnic, ne confruntăm cu factori…

60 de minute ago

Care sunt riscurile anesteziei epidurale și ce alternative există

Riscurile anesteziei epidurale. Anestezia epidurală este o metodă comună de ameliorare a durerii în timpul…

o oră ago

Zodiile care termină anul 2024 în forță. Află cine sunt favoritele astrelor și ce le rezervă viitorul!

Zodiile care termină anul în forță. Pe măsură ce anul 2024 se apropie de final,…

2 ore ago

Oameni cu abilități excepționale care sfidează limitele umane. Ei fac imposibilul să pară posibil

În lumea noastră, există oameni care par să sfideze limitele umane, demonstrând abilități și proprietăți…

2 ore ago

Citeste si: