Ce trebuie să știi despre gușa tiroidiană

Gușa tiroidiană. In Romania, statisticile arata ca sufera de gusa endemica (gusa provocata de lipsa iodului) 5% din populatie. Boala este foarte grava daca apare la copii pentru ca poate determina incetinirea reactiilor mentale si cresterea in greutate.

„Incidenta depinde insa de la o regiune la alta: in zona subcarpatica pot fi afectati de gusa 20% dintre locuitori”, spune conferentiar doctor Corin Badiu.

Cauzele gușei

Lipsa iodului din alimentatie, stresul, consumul de E-uri si radiatiile pot fi, intr-o egala masura, vinovate de numarul mare de romani cu probleme de glanda tiroida.

„Cele mai intalnite cazuri sunt cele in care tiroida functioneaza mult prea putin (hipotiroidie)”, spune medicul endocrinolog Eusebiu Zbranca. Aproximativ 4% dintre femei si 1% dintre barbati pot avea astfel de probleme din cauza aportului scazut de iod din alimentatie, a unei boli autoimune care distruge glanda sau a unei interventii in care s-a scos intreaga tiroida.

Deoarece nu toți indivizii dintr-o regiune cu deficit de iod fac gușă, se presupune implicarea și a altor factori de mediu sau a unei predispoziții genetice. Factorii de mediu implicați pot fi:

  • exogeni pot fi precipitațiile abundente, inundațiile care reduc iodul din sol, consumul în exces de alimente gușogene care inhibă utilizarea iodului la nivel tiroidian: conopida, gulie, ridichie, hrean, varza, brocoli, apa potabilă din zonele miniere de cărbune (aceasta poate conține fenoli care reduc absorbția iodului).
  • endogeni pot fi reprezentați de perioadele cu nevoi crescute de iod în organism (pubertatea, sarcina, menopauza, stresul) și de anumite tratamente cu antitiroidiene de sinteză, litiu, fenilbutazonă, expectorante cu conținut de iod, amidodaronă, etc.1.

O guşă se evaluează prin: mărime; circumferinţa gâtului; aspect (difuză, nodulară); caractere: consistenţă, localizare (cervicală, intratoracică); mobilitate la deglutiţie; complicaţii locale.

În cazul pacienților cu gușă endemică, creșterea volumului tiroidian este un proces foarte lent, spre deosebire de creșterile tumorale, care se produc relativ rapid.

Pacientii cu o functie marita a tiroidei (hipertiroidie care apare din cauza nodulilor) sunt de doua ori mai putini decat cei cu hipotiroidie. Un bolnav cu hipertiroidie transpira mult, e nervos, nu doarme bine si poate avea fluctuatii in greutate.

„Operatia este o alternativa mult mai buna decat medicamentele, care pot doar stopa evolutia nodulilor si in niciun caz nu-i pot vindeca”, afirma medicul endocrinolog Eduard Circo.

Nodulii tiroidieni

Gușa micronodulară sau Gușa nodulară definește orice creștere în dimensiuni, simetrică sau asimetrică, a tiroidei. Gușa nodulară se poate decela clinic, la palpare sau la evaluările morfologice, de obicei ecografic.

Gușa nodulară poate fi cauzată decarența de iod, boala tiroidiană autoimună, dishormonogenezii sau uz cronic de substanțe gușogene, cum ar fi: fenoli, glicozide cianogene, goitrină (semințe, varză de Bruxelles, rapiță), ftalați, piridine, hidrocarburi poliaromatice.

Semnele și simptomele sunt sistematizate astfel:

  • cele induse de compresiunea pe structurile învecinate;
  • semne de disfuncție tiroidiană: semne tipice de hipotiroidie și hipertiroidie cu intensitatea proporțională cu severitarea disfuncției tiroidiene.
  • sugestive pentru malignitate;

Zona subcarpatica, polul gusei endemice

Zonele subcarpatice si anumite parti din Moldova si Transilvania au deficit de iod in sol si mai multe cazuri de gusa endemica. Deficienta de iod poate fi suplinita prin aport de iod in alimentatie.

„In Romania, inca din anii ‘70 s-au luat masuri pentru combaterea gusei endemice prin fortifierea cu iod a sarii. O perioada, aceasta obligativitate nu a existat, insa acum se aplica din nou”, explica conferentiar doctor Corin Badiu. In Europa, singurele tari fara probleme sunt Finlanda, Norvegia, Suedia, Elvetia si Austria. In restul Europei, deficitul de iod este inlocuit tot prin fortifierea sarii cu iod, dar si a altor produse precum uleiul, in Germania.

Primele analize pentru confirmarea suspiciunii de boala tiroidiana sunt ecografia si hormonii tiroidieni (se detecteaza in sange TSH, T3 si T4).

Gușa, prevenție și tratament

Profilaxia gușei endemice se realizează prin introducerea în alimentație a sării iodate şi a unor alimente bogate în acest mineral sau administrarea de comprimate cu iod.

Având în vedere mecanismele etiopatogenetice, tratamentul presupune:

  • combaterea carenței de iod cu preparate de iod 100-200 mcg/zi – introducerea în alimentație a iodului (sare iodata sau alte preparate);
  • tratamentul disfuncției tiroidiene (hipo/hipertiroidie);
  • supravegherea nodulilor cu celularitate benignă confirmată;
  • intervenție chirurgicala (tiroidectomie) – în caz de compresie/ plonjare a tiroidei sau de autonomie funcțională circumscrisă și/ sau malignitate.

Tratamentul curativ presupune intervenție chirurgicală, cu indicații clare în situațiile menționate în literatura de specialitate, iar urmărirea activă reprezintă o evaluare periodică ultrasonografică, cu repetarea, la nevoie a puncției cu ac fin.

 

Recent Posts

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

15 minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

35 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

55 de minute ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Tradiții și superstiții de Mihail și Gavril: ce NU AI VOIE să faci pe 8 noiembrie! Te urma ghinionul

Pe 8 noiembrie, românii sărbătoresc Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, care sunt considerați ocrotitori ai…

2 ore ago

Citeste si: