Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre crema de protecție solară

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Se recomandă folosirea unui produs cu SPF50+ pe zonele fotoexpuse (față, gât și decolteu) indiferent de anotimp

Dacă alegem o cremă de protecție solară pentru plajă, atunci ar trebui să optăm pentru un produs cu filtre stabile, un produs testat, cumpărat din farmacie și nu un produs achiziționat de pe plajă, din vacanță.

”În cazul în care o persoană are istoric de alergii cutanate, poate opta pentru un produs cu filtre minerale, întrucât filtrele chimice pot provoca iritații, pielea este mai sensibilă. Indiferent de culoarea pielii, recomand un produs cu SPF 50+, cu spectru larg (care să acopere și UVA și UVB).
Optați pentru o cantitate mare, care să vă ajungă pe perioada vacanței. Important de menționat că dacă un pacient se confruntă cu un ten cu probleme (ten acneic, ten gras, ten uscat, ten intolerant), trebuie ales un produs special pentru ten și unul pentru restul corpului,” a explicat dr. Mihaela Balaban, Medic specialist Dermato-Venerologie și Doctor în Științe Medicale, din cadrul Clinicii Dr. Daniela Diveică. 

Cum alegem crema de protecție solară în funcție de vârstă?

Crema de fotoprotecție trebuie să fie adecvată vârstei copilului (ex: sunt produse special concepute pentru a fi aplicate de la 6 luni) și să nu conțină parfum, ingrediente ‘’naturiste’’, uleiuri, etc, care ar putea crește riscul de a dezvolta o alergie.

Medicul menționează că putem alege un produs ‘’rezistent la apă’’. Cu toate acestea, produsul se reaplică după 2 h mai ales dacă petrecem mai mult timp în apă și ne ștergem des cu prosopul. În ceea ce privește prețul, produsele achiziționate din farmacie au preturi similare, sunt produse testate și au eficacitate, astfel că dacă le aplicăm corespunzător previn efectele nedorite ale soarelui. Sunt și produse de brand cu preturi mai mari decât ale celor din farmacii, iar alegerea unui astfel de produs se bazează exclusiv pe preferința clientului sau a clientei.

Dacă folosim creme pentru protecție solară, ne putem expune oricând?

„Nu, din păcate. Se recomandă evitarea expunerii în intervalul 10:00-17:00. În intervalul permis, chiar dacă soarele nu este la fel de puternic, tot se recomandă folosirea unei creme de protecție solară (SPF 50+) care se reaplică după 2 h sau chiar mai des, dacă intrăm în apă. Ca dermatolog recomand folosirea unui produs cu SPF50+ pe zonele fotoexpuse (față, gât și decolteu) indiferent de anotimp, pentru a preveni fotoîmbătrânirea (piele care îmbătrânește prematur de la radiațiile UV) și pentru a scădea riscul de cancer de piele, prin efectul cumulativ al radiațiilor UV,” atrage atenția dr. Mihaela Balaban.

Suntem 100% protejați de cancer dacă folosim când și cum trebuie cremele de protecție?

Nu, pentru că din păcate, există mai multe tipuri de cancer de piele și de asemenea, sunt implicați și alți factori, cochide dermatologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel