Sari la conținut

Ce trebuie să știi despre coronarografie, procedura care desfundă arterele inimii blocate sau îngustate

semnul care arata ca ai colesterol crescut
sursa foto: arhiva doctorulzilei
Artere încărcate cu colesterol

Coronarografia este o procedură invazivă, efectuată în sala de angiografie, prin care se vizualizează, în timp real, arterele inimii, numite artere coronare, cu ajutorul razelor X și a unei substanțe de contrast. Prin această modalitate se pot depista îngustări sau ocluzii ale vaselor și există posibilitatea tratamentului lor în acelați timp procedural.

Coronarografia este indicată de medic, după o evaluare prealabilă prin mai multe teste neinvazive, spre exemplu electrocardiogramă, ecografie, test de efort, CT cardiac, dar există și situații când este efectuată în urgență.

”În afara urgențelor (infarct miocardic, stop cardiac), cea mai frecventă indicație este reprezentată de angina pectorală (durerea in piept); mai poate fi indicată la pacienți ce necesită chirurgie cardiacă, cei cu defecte cardiace din naștere, insuficiență cardiacă,” explică dr. Simona Cozma, medic specialist cardiolog la spitalul de cardiologie ARES din Cluj Napoca .

Coronarografie – pregătirea înaintea intervenției

Este recomandat ca în ziua procedurii, pacientul să nu mănânce sau să bea și este necesară o evaluare de către medic a unor parametri, spre exemplu tensiune arterială, puls, funcția rinichilor, hemoglobina.

„De asemenea, medicul trebuie să cunoască toată schema de tratament și vă poate sfătui să nu luați, în dimineața respectivă, unele medicamente (anticoagulante, insulină, antidiabetice),” precizează medicul cardiolog.

Ce presupune și cât durează coronarografia

Investigația se efectuează de un medic cardiolog ce are pregătire specială pentru procedurile invazive, presupune anestezie locală, pacientul fiind treaz pe toata durata procedurii. Durata este variabilă, dar în general pregătirea și evaluarea în sine dureaza 30 de minute – 1 oră.

”Se face puncție la nivelul unei artere (cel mai frecvent artera de la încheietura mâinii sau artera femurală din zona inghinală), se introduce o teacă de dimensiuni mici în artera repectivă, iar pe acea teacă se introduce un cateter care ulterior este avansat până în zona inimii, în locul în care își au originea arterele coronare.

În acest timp, în mod normal, pacientul nu simte durere sau cateterul în interiorul vasului. Se injectează o substanță de contrast în arterele coronare și cu ajutorul razelor X se vizualizează arterele din mai multe unghiuri prin rotirea unui aparat în jurul corpului. După ce au fost evaluate toate vasele, se comunică pe scurt rezultatul și pot fi necesare proceduri suplimentare, spre exemplu angioplastia (deschiderea unui vas îngustat sau înfundat),” explică dr. Simona Cozma.

Coronarografie video

Recuperarea după coronarografie

După procedura de coronarografie, cel mai des, recuperarea este una ușoară, potrivit medicului cardiolog. Pacientul se poate ridica din pat imediat dacă puncția a fost efectuată la nivelul mâinii sau brațului, iar la cei cu puncție în zona inghinală se recomandă odihna la pat minim 4 ore. Este recomandată hidratarea corespunzătoare, iar medicamentele oprite înainte de procedură vor fi reluate doar la indicația medicului.

Prețul unei coronarografii variază între 1800 și 3000 de lei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel