Ce trebuie să știi despre bolile inflamatorii intestinale și COVID-19. ”Totul a început cu 30 de scaune cu sânge pe zi”

Ce trebuie să știi despre bolile inflamatorii intestinale. Ziua Mondială a Bolilor Inflamatorii Intestinale este marcată la nivel internațional, în fiecare an, pe 19 mai.
În România, evenimentul este marcat prin campania de educare și informare a Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR) pentru IBD (Inflammatory Bowel Disease) Day 2020 – ”Make COVID-19 Stop!”.

Campania a început în luna aprilie, se va încheia în luna iunie și este concepută pentru identificarea nevoilor și a mesajelor pacienților cu aceste afecțiuni.

5 lucuri importante de știut despre Bolile Inflamatorii Intestinale

Sunt afecțiuni cronice care implică inflamația la nivelul unui segment sau al întregului tract intestinal și care afectează procesele de digestie, absorbție și eliminarea reziduurilor.
Se împart în două categorii distincte: Boala Crohn (afectează întreg peretele intestinal în oricare segment) și Colita ulcerativă (afectează mucoasa intestinală doar la nivelul colonului).
Pot debuta oricând în decursul vieții, dar majoritatea cazurilor se întâlnesc între 20-30 de ani.
Simptomele Colitei Ulcerative sunt diaree cronică, sângerare digestivă inferioară, durere abdominală, pierdere în greutate.

Simptomele pentru Boala Crohn sunt durere abdominală, pierdere în greutate, diaree cronică, sângerare digestivă inferioară.

Bolile Inflamatorii Intestinale au un puternic impact asupra vieții pacienților, manifestat prin izolare socială, oboseală, reducerea calității vieții, scăderea stimei de sine, disfuncții sexuale și un impact asupra sănătății mintale a pacienților, manifestat prin anxietate, depresie, stres.
”Bolile inflamatorii intestinale sunt cauzate de interacţiunea a trei factori: genetici, imunologici (sistemul imunitar nu mai recunoaște și nu mai tolerează flora bacteriană a intestinului) şi de mediu.

În Europa sunt 2.600.000 persoane cu Boli Inflamatorii Intestinale (1.500.000 cu Colită Ulcerativă și 1.100.100 cu Boala Crohn), iar prevalența este în creștere. În România nu există o statistică precisă cu privire la incidența și prevalența acestei efecțiuni. În schimb, pentru pacienții deja diagnosticați, cea mai importantă este calitatea vieții acestora.”, spune Prof. Dr. Mircea Diculescu, medic primar gastroenterolog, Șef Clinică Gastroenterologie Institutul Clinic Fundeni.
”Boala debutează în forță și îți schimbă viața. La mine, a început cu 30 de scaune cu sânge pe zi. Am fost destul de speriat, ajunsesem să stau mai mult în casă, mai precis în baie.” spune Răzvan Drăgoi, pacient cu Colită Ulcerativă.

Bolile Inflamatorii Intestinale în contextul COVID-19

Ce trebuie să facă pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale în contextul COVID-19
Să păstreze legătura telefonică cu medicul curant. Multe lucruri se pot afla cu un simplu telefon – de pildă cum pot continua tratamentul fără să se expună vreunui risc.
Să meargă la tratament. Centrele medicale sunt pregătite să îi primească în condiții de siguranță – există secții sau centre dedicate administrării tratamentelor.

Dacă au nevoie de rețetă, să discute cu medicul de familie și să îl pună în legătură cu medicul curant. Medicul de familie poate da prescripție pentru trei luni și administra terapia cu suportul medicului specialist.
Să păstreze distanțarea socială. Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale nu sunt mai expuși la infecție decât alți pacienți, dar în eventualitatea contractării virusului, riscurile pot fi mai mari pentru ei.
”Cel mai important lucru pe care îl au de făcut pacienții cu Boli Inflamatorii Instestinale în această perioadă este să nu întrerupă tratamentul. Întreruperea ar putea duce la reapariția inflamației sau la complicații. Și, pe cât posibil, să nu se îngrijoreze, noi suntem aici pentru ei în continuare.”, spune Prof. Univ. Dr. Daniela Dobru, medic primar gastroenterolog, Șef Secție Gastroenterologie, Spitalul Județean Târgu Mureș, Președintele Clubului Român pentru Boala Crohn și Colita Ulcerativă.

Mesajul Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România

„Pacienții cu Boli Inflamatorii Intestinale sunt, în mod cert, pacienți cronici care se supun unei conduite terapeutice întreaga viață, cu o monitorizare de lungă durată, iar apariția unei crize de sănătate, precum cea a pandemiei COVID-19, nu a făcut decât să le sporească îngrijorările. De aceea, mesajul campaniei ASPIIR de anul acesta este „Make COVID -19 Stop!”. În prima parte a lunii aprilie, ASPIIR a realizat un sondaj printre 152 de pacienți din toate zonele țării, care a arătat că un număr foarte mare de respondenți (83%) se tem că s-ar putea infecta, iar 64% cred că acest lucru ar putea agrava manifestările Bolii Inflamatorii Intestinale. De asemenea, 49% sunt îngrijorați că Bolile Inflamatorii Intestinale și tratamentul imunomodulator ar putea crește riscul de contractare a virusului SARS-CoV-2.”, declară Isabella Grosu, președintele ASPIIR. Rezultatele complete ale sondajului sunt aici.
”În urma rezultatelor obținute în acest studiu, ASPIIR a lansat o campanie de informare online la care s-au alăturat specialiști gastroenterologi importanți din țară, care au răspuns pacienților la principalele întrebări și îngrijorări semnalate în cadrul sondajului. Pacienților li s-a explicat că, în situația în care nu sunt infectați cu SARS-CoV-2, trebuie să mențină regimurile terapeutice prescrise, pentru a evita recăderile cauzate de non-aderență, să respecte distanțarea socială, să continue tratamentele perfuzabile în centrele dedicate; iar dacă există o confirmare pentru COVID-19, atunci, împreună cu specialistul gastroenterolog curant, va trebui să ajusteze terapia medicamentoasă, să oprească anumite medicamente și să reînceapă terapia după rezoluția completă a simptomelor.”, mai spune președintele ASPIIR.
Pentru mai multe mesaje de la specialiști, accesați https://aspiir.ro/covid-19-si-bolile-inflamatorii-intestinale/.
Acest proiect aparține ASPIIR și este sprijinit de Pfizer, Takeda și Sandoz.

Recent Posts

Horoscop 4-11 noiembrie 2024, cu Cristina Demetrescu: zodia care va reuși să mute munții din loc! Succes pe toate planurile

În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…

3 minute ago

Arges: O pacientă de 69 de ani a primit o nouă șansă la viață, după ce a suferit o intervenție chirurgicală, în premieră

La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…

22 de minute ago

Anunț oficial, extrem de important, de la Ministrul Muncii: cu cât cresc pensiile de la 1 ianuarie 2025

Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…

43 de minute ago

Cum va fi IARNA 2024-2025 în Europa? Prognoza METEO – impactul fenomenului La Niña

Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…

o oră ago

România are nevoie de un program național de dezvoltare a industriei farmaceutice

Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…

o oră ago

Bill Gates face o nouă profeţie terifiantă: O altă mare problemă va lovi omenirea

Miliardarul Bill Gates a lansat un nou avertisment şi susţine că omenirea, chiar dacă va…

2 ore ago

Citeste si: