Din cuprinsul articolului
Arcturus, o nouă subvarianță de coronavirus, XBB. 1.16, a fost desemnată ca „variantă în monitorizare” de către Organizația Mondială a Sănătății. Cea mai recentă tulpină de omicron este deosebit de răspândit în India, unde a declanșat o creștere a infecțiilor și o revenire la obligativitatea de a purta mască în anumite părți ale țării.
Iată ce trebuie să știți despre subvarianta numită Arcturus, care a fost identificată, până acum, în 29 de țări.
Ce este Arcturus, noua subvariantă de coronavirus
Arcturus a fost detectat pentru prima dată într-un eșantion din ianuarie și a fost acum identificată în 29 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Este o subvariantă a variantei omicron, care a apărut la sfârșitul anului 2021 și a înlocuit delta ca variantă dominantă în întreaga lume.
Până la sfârșitul lunii februarie, tulpina Arcturus a reprezentat 0,21% din cazurile din întreaga lume. O lună mai târziu, aceasta a crescut la 3,96%, conform cifrelor OMS. În Statele Unite, se estimează că reprezintă 7,2% din infecțiile cu coronavirus pentru săptămâna care se încheie pe 15 aprilie, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
OMS a desemnat XBB. 1.16 o „variantă în monitorizare” pe 22 martie. Aceasta înseamnă că varianta are „modificări genetice” care i-ar putea afecta caracteristicile ca virus, inclusiv un posibil „avantaj de creștere” față de alte variante, dar impactul epidemiologic nu este clar. OMS monitorizează șapte variante, inclusiv versiunea BA.2 a omicronului observată în multe părți ale Statelor Unite, potrivit Washington Post.
Potrivit OMS, o „variantă aflată în monitorizare” este considerată a fi mai puțin îngrijorătoare decât o „variantă de interes”, care este prezisă sau cunoscută a fi mai transmisibilă sau virulentă sau capabilă să evite anticorpii. Tulpina XBB 1.5, în prezent cea mai răspândită subvariantă la nivel global, este descrisă ca o variantă de interes.
Arcturus e mai periculoasă decât alte subtulpini?
Potrivit OMS, Arcturus este similar cu XBB 1.5, dar are „o mutație suplimentară în proteina spike, care în studiile de laborator arată o infecțiozitate crescută, precum și o potențială patogenitate crescută”.
Deși acest lucru poate însemna că s-ar putea răspândi mai rapid, nu există încă niciun indiciu că va duce la cazuri mai grave.
„Am văzut asta în trecut”, a declarat Paul Hunter, profesor de medicină la Universitatea din East Anglia din Marea Britanie, într-un interviu.
El explică că imunitatea din celulele T ale corpului reprezintă „una dintre cele mai mari protecții” și totuși „nu vedem o evoluție prea mare în părțile virusului pe care celulele T le atacă de fapt”, ceea ce înseamnă că impactul mutațiilor poate fi limitat. „Nu există dovezi că acest lucru este mai grav – și probabil că este ceva mai puțin sever decât tulpinile anterioare – dar este prea devreme pentru a fi siguri.”
„Probabil că va deveni varianta dominantă pentru o perioadă în SUA și Europa și în majoritatea țărilor din întreaga lume, dar nu văd că va duce la creșterea infecțiilor severe mai mult decât am văzut în ultimele valuri”, a spus el.
Care este situația în India? Și unde a mai fost raportat Arcturus?
În India, numărul cazurilor active de coronavirus a crescut constant în ultimele săptămâni, cu aproape 50.000 înregistrate vineri, potrivit Ministerului Sănătății din India – comparativ cu 13.509 pe 30 martie.
Țara a fost devastată de un val de infecții care a implicat varianta delta în 2021, care a ucis zeci de mii de oameni. Cazurile au crescut din nou recent, ceea ce a determinat unele state să reintroducă obligativitatea măștii.
Arcturus a înlocuit deja alte variante în India, conform raportului OMS din martie. Cu toate acestea, Maria Van Kerkhove, responsabilul tehnic al OMS pentru covid-19, a declarat la sfârșitul lunii martie că „nu am observat o schimbare a severității la indivizi sau la populație”, deși grupul va „rămâne vigilent”.
Potrivit site-ului web CoV-Spectrum, care utilizează date din Inițiativa GISAID pentru a urmări variantele de coronavirus, XBB. 1.16 a fost detectat în probe secvențiate din țări precum Statele Unite, Marea Britanie, Canada și Australia. Sistemul de urmărire a variantei CDC arată că circulă la niveluri foarte scăzute în mai mult de o duzină de state, inclusiv California, Colorado, Delaware, Florida, Indiana, Illinois, Iowa, Maryland, Missouri, New York, Carolina de Nord și Ohio.
„Se pare că se răspândește mai rapid decât orice altă variantă în acest moment, dar asta se întâmplă întotdeauna: apare o nouă variantă, se răspândește destul de rapid pentru o perioadă și apoi dispare într-o perioadă de câteva săptămâni, în cele din urmă să fie înlocuit cu următorul”, a spus Hunter.
El a adăugat că studiile anterioare au arătat că mulți oameni beneficiază de imunitatea hibridă care provine dintr-o combinație de infecții anterioare și vaccinare, care ar trebui să le ofere o protecție mai bună împotriva bolilor severe „pentru mai mult timp, probabil pentru câțiva ani” – adică că, chiar dacă se infectează cu Arcturus sau cu altă variantă, este mai puțin probabil să necesite tratament spitalicesc.