Sari la conținut

Hipotensiunea posturală: ce trebuie să știe persoanele în vârstă despre utilizarea toaletei pe timp de noapte. Tehnică de evitare a accidentelor

ameteala
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Ce se întâmplă atunci când îți pierzi echilibrul

Un medic a spus că hipotensiunea posturală este frecvent întâlnită la persoanele în vârstă, la persoanele cu diabet/hipertensiune prelungită sau la cele care iau mai multe medicamente.

Pentru cei care au persoane în vârstă în familie, există o îngrijorare constantă dacă vor putea folosi toaleta în siguranță noaptea. SE întâmplă adesea ca persoanele în vârstă să leșine, să cadă sau să se rănească atunci când merg la toaletă. Din fericire, însă, aceste accidente pot fi prevenite.

Ce trebuie să știe persoanele în vârstă despre utilizarea toaletei pe timp de noapte

Medicii atrag atenția că trebuie să cunoașteți câteva lucruri de bază pentru a evita căderile și pentru a preveni rănile și fracturile grave ale capului.

Vorbind despre această problemă, dr. Yash Jhamnani a explicat, într-o postare video pe Instagram, că acest fenomen este cunoscut sub denumirea de hipotensiune posturală sau ortostatică. Acest fenomen are loc atunci când tensiunea arterială a corpului scade brusc, în momentul în care un bătrân își schimbă poziția de la culcat și se ridică în picioare.

Această scădere a tensiunii arteriale poate duce la amețeli și chiar la leșin, care pot fi destul de grave pentru persoanele în vârstă, care folosesc frecvent toaleta noaptea. Poate provoca răni grave la cap și chiar fracturi. Deci, ce se poate face pentru a o preveni?

Tehnică de evitare a accidentelor

Dr Jhamnani a spus că există câteva lucruri care trebuie reținute și împărtășite cu persoanele în vârstă, astfel încât aceștia să poată folosi toaleta în siguranță.

  • Primul lucru pe care ar trebui să-l faci la trezire este să stai pe pat timp de 15-20 de secunde.
  • Apoi, așezați ușor picioarele pe podea și așteptați încă 15-20 de secunde.
  • După aceea, ridicați picioarele și faceți mișcări care implică degetele de la picioare și călcâiele, astfel încât circulația sângelui să se îmbunătățească.
  • În cele din urmă, stați lângă un perete și sprijiniți-vă de el încă 10 secunde.

Expertul a adăugat că hipotensiunea posturală este unul dintre principalii vinovați de a provoca pierderea bruscă a cunoștinței, leziuni la cap și leziuni cerebrale traumatice.

„Această tehnică simplă poate ajuta la prevenirea unor astfel de episoade. Asigurați-vă că predați această tehnică tuturor de acasă. Și oricine are mai mult de 45 de ani ar trebui să folosească de preferință această metodă în timp ce se ridică din pat”, a concluzionat el.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel