Categories: Stil de viaţă

Ce trebuie să știe orice gravidă despre contracțiile premature și nașterea înainte de termen

Nașterea prematură este o problemă complexă și provocatoare care afectează milioane de familii din întreaga lume. Prematur înseamnă – prea devreme. Travaliul prematur înseamnă pregătirea corpului pentru naștere prea devreme, înainte de a împlini 37 de săptămâni de gestație, cu grade diferite de prematuritate. Contracțiile premature pot duce la naștere prematură, ceea ce prezintă riscuri pentru sănătatea și dezvoltarea bebelușului.

Nașterea prematură poate prezenta numeroase provocări medicale, de dezvoltare și emoționale atât pentru copil, cât și pentru părinții lor. Bebelușul are nevoie să crească și să se dezvolte în uter până la 40 de săptămâni.

În acest articol, Dr. Ana Chioveanu, medic specialist obstetrică-ginecologie în cadrul spitalului Sanador, ne explică semnele, simptomele, cauzele și factorii de risc dar și strategiile de gestionare a contracțiilor premature.

„Există mai multe semne care pot fi un semnal de alarmă și pe care viitoarele mămici este bine să le ia în considerare. Aceste semne includ contractii regulate, care apar la intervale regulate, cum ar fi la fiecare 10 minute sau mai frecvent, dureri persistente de spate, o durere surdă constantă sau intermitentă în partea inferioară a spatelui, care poate radia către abdomen sau crampele abdominale: crampe intense sau frecvente în abdomenul inferior sau regiunea pelviană”, continuă Dr. Ana Chioveanu.

Ai vreun risc de contracții premature sau naștere prematură?

Deși cauzele precise ale contracțiilor premature nu sunt întotdeauna clare, mai mulți factori pot contribui la apariția acestora. Acestea includ:

  1. Infecții: Infecțiile tractului urinar sau infecțiile vaginale pot declanșa contracții premature.
  2. Anomalii uterine: Anumite anomalii structurale ale uterului pot creste riscul de contractii premature.
  3. Nașterea prematură anterioară: Femeile care au născut înainte prematur au un risc mai mare de a experimenta contracții premature în sarcinile ulterioare.
  4. Sarcini multiple: Femeile care poartă gemeni, tripleți sau mai mulți sunt mai susceptibile de a experimenta contracții premature.
  5. Condiții de sănătate maternă: Afecțiunile cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul și bolile de rinichi pot crește riscul de contracții premature.

Poți să reduci sau să previi riscul de travaliu sau naștere înainte de termen?

„Dacă sunt detectate contracții premature, asistența medicală promptă este crucială. Strategiile de gestionare a acestor contracții sunt diferite, în funcție de gravitatea lor, dar pot include repaous pacientei la pat, pentru reducerea stresului asupra uterului până la termenul nașterii si tratamentul medicamnetos, ce poate fi prescris pentru a relaxa mușchii uterini și pentru a întârzia travaliul prematur”, ne explică dr. Ana Chioveanu.

Alte strategii de gestionarea a contracțiilor premature sunt:

  1. Administrarea de steroizi: Corticosteroizii pot fi administrati mamei pentru a accelera dezvoltarea plămânilor bebelușului si pentru a reduce riscul de probleme respiratorii.
  2. Cerclaj cervical: În anumite cazuri, poate fi efectuată o procedură chirurgicală numită cerclaj cervical pentru a întări colul uterin și a preveni contracțiile premature.
  3. Modificări ale stilului de viață: Femeile însărcinate trebuie să mențină un stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate (așa cum este recomandat de furnizorul de asistență medicală) și o hidratare adecvată.
  4. Îngrijire prenatală: controalele prenatale regulate sunt vitale pentru monitorizarea evoluției sarcinii, identificarea oricăror factori de risc și abordarea promptă a posibilelor probleme.

Recunoașterea precoce a semnelor, împreună cu intervenția medicală în timp util, poate ajuta la gestionarea travaliului prematur și la îmbunătățirea rezultatelor. Femeile însărcinate ar trebui să mențină o comunicare deschisă cu medicul care le urmărește sarcina, să meargă la vizitele prenatale regulate și să fie vigilente cu privire la orice schimbare ce are loc în corpul lor.

Recent Posts

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

39 de minute ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

o oră ago

Angela Similea și-ar fi pierdut casa din cauza datoriilor. Unde a ajuns să locuiască artista

La 78 de ani, Angela Similea trece printr-o perioadă dificilă. După moartea celui de-al patrulea…

2 ore ago

Dana Budeanu s-ar fi căsătorit în secret cu fiul unui politician influent

Potrivit unei serii de dezvăluiri surprinzătoare Dana Budeanu, cunoscută pentru opiniile sale controversate, ar fi…

2 ore ago

Trucul care te ajută să previi formarea mucegaiului în borcanele de zacuscă

Zacusca ta se poate menține proaspătă mai mult timp! Află cum să previi formarea mucegaiului…

3 ore ago

Aceste pensii vor fi recalculate după o nouă formulă – ce sume vor primi în plus beneficiarii

Parlamentul a adoptat o nouă formulă de recalculare pentru pensiile militare, promițând creșteri semnificative pentru…

3 ore ago

Citeste si: