Din cuprinsul articolului
Orice femeie responsabilă, liberă și educată apelează la o metodă contraceptivă modernă pentru o viață sexuală sănătoasă și fericită, dar și pentru prevenirea sarcinilor nedorite și a avorturilor. Aceste metode sunt diverse și gândite să se potrivească oricărui client cu orice tip de buget
Gabriel Fereșteanu
Cu toate că au trecut aproape 27 de ani de când în România contraceptivele nu mai sunt interzise, ocupăm poziții fruntașe la capitolul relații sexuale neprotejate. Specialiștii spun că lipsa campaniilor de informare ar fi principala cauză a acestei situații.
Sexul, un tabu cu efecte periculoase pentru sănătate
Study, studiu realizat de compania de cercetare globală Millward Brown, miturile câștiga lupta în fața sfaturilor medicale. Aceste obiceiuri românești ne expun la riscuri medicale ridicate. Aceeași cercetare, realizată recent, arată că România ocupă locul trei în ceea ce privește relațiile intime neprotejate pe parcursul unui an, cu o medie de 38 de astfel de contacte. În același clasament, pe locul I se află Serbia, iar pe cel de-al doilea Rusia. O cifră destul de îngrijorătoare, scoasă la lumină de acest studiu, arată că doar 25% dintre femeile din România folosesc anticoncepționale ca metodă curentă de contraceptive, deși acestea sunt, în prezent, una dintre cele mai sigure metode moderne de contracepție, cu o eficiență care poate atinge 99,7% în condițiile utilizării corecte. Cât despre părerile femeilor în legătură cu modul în care ar trebui să se protejeze în timpul relațiilor sexuale, 88% dintre ele sunt de părere că metodele contraceptive pe termen lung au efecte negative, ceea ce poate explică o rată mare de refuz pentru folosirea lor.
Mediul rural, mai periculos
Un studiu World Vision Româ- nia trage un semnal de alarmă.Româ- nia este țara în care media avorturilor este dublă față de media europeană. De trei ori mai multe femei mor din cauza unui avort în mediul rural decât în mediul urban. De altfel, orașele sunt mai adaptate realităților curente, conform studiului, 97% dintre români au auzit de cel puțin o metodă modernă de contracepție, iar aproximativ 75% cunosc și modul corect de folosire. Tot la noi în țară, una din zece mame este minoră, iar șase din zece adolescenți activi sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive.
Sfatul medicului
Cu toate că majoritatea femeilor preferă prezervativul ca metodă contraceptivă, există o listă lungă de pilule care te pot ajuta să- ți planifici familia și să ai o viață sexuală fericită. Medicul ginecolog Ioana Dumitru spune că cel mai potrivit sfat se obține la cabinet. Totuși, ea face câteva recomandări: „Eu le avertizez pe toate pacientele mele să se ferească de mituri, indiferent de sursa din care culeg ele informațiile. Cele mai populare mituri despre care știu sunt: metoda calendarului și coitus interruptus. În condiții ideale, aceste metode chiar funcționează, însă numai în condiții ideale. Alt aspect important de reținut ar mai fi că nu trebuie să alegeți singure, sau la sfatul colegei, felul contraceptivului și nu începeți tratamentul fără a fi sigure că nu sunteți însărcinate. De asemenea, pilula contraceptivă produce, temporar, o creștere a retenției de apă respectiv o creștere în greutate, nu întrerupeți brusc tratamentul hormonal. Se poate că acest fapt să determine un dezechilibru endocrin”.
De ce nu folosesc româncele contraceptive
Potrivit World Vision România, principalele bariere din aria planicării familiale sunt:
1. Cea mai importantă barieră este lipsa serviciilor de planificare familială din comunitate, a campaniilor de informare, a consilierilor pentru planificare familială și indisponibilitatea produselor gratuite (în special pentru femeile vulnerabile economic)
2. Lipsa educației, a cunoștințelor complete și corecte privind alegerea unei metode contraceptive, utilizarea corectă a metodelor, siguranța, efectele secundare.
3. Relația de putere din familiile tradiționale cu o dominantă a bărbatului care în multe cazuri refuză utilizarea metodelor naturale de planificare familială și a celor care nu depind de femei.
Injecție contraceptivă pentru bărbați!
Indienii de la Techcitement au descoperit o metodă contraceptivă masculină despre care spun că este 100% eficientă. Totuși, are și un dezavantaj, acela că bărbații vor fi nevoiți să facă o injecție în penis, după administrarea unui anestezic local. Substanța injectată în organul reproductiv masculin este un gel polimer numit Vasalgel, care distruge sperma. Procedura ar dura 15 minute și ar funcționa pentru o perioadă de 10 ani sau chiar mai mult. Un alt avantaj, este mai ușor reversibilă decât o vasectomie. Această procedură se află în teste avansate, după cum precizează chiar producătorii ei.