Sari la conținut

Ce trebuie să știe orice femeie despre fibromul uterin

infecții
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Fibrom uterin. Fibroamele sunt tumori care cresc în țesutul muscular din uter. Pot fi la fel de mici ca un bob de mazăre sau mai mari decât un grapefruit. Pot crește în afara peretelui uterin, în interiorul cavității uterine sau în interiorul peretelui uterin. Cu toate acestea, nu sunt tumori maligne. Există femei care au mai multe fibroame de diferite dimensiuni.

Se estimează că 40% până la 60% dintre femei au fibroame până la vârsta de 40 de ani. Până la 80% dintre femei dezvoltă atfel de afecțiune până la vârsta de 50 de ani. Însă, în timpul sarcinii detectarea lor nu este întotdeauna ușoară. Acest lucru se datorează faptului că în această perioadă mușchii uterului se dezvoltă îngreunând identificarea fibromelor, alteori fibroamele sunt mascate de făt și nu sunt atât de evidente ecografic.
În cele mai multe cazuri, femeile cărora li s-a diagnosticat fibromul uterin au sarcini normale, dar uneori pot apărea probleme. Astfel, dr. Silviu Iștoc, șef de secție obstetrică-ginecologie în cadrul Medicover Hospital ne prezintă cum fibromul uterin poate afecta sarcina.

Probleme în primul trimestru

„Cele mai multe fibroame cresc în timp ce femeia poartă sarcina, însă dacă se întâmplă, cel mai probabil, acesta se va dezvolta în primele 3 luni (primul trimestru). Cauza constă în faptul că fibroamele au nevoie de un hormon numit estrogen pentru a crește, iar o corpul unei gravide produce o cantitate mult mai mare decât în mod normal”, afirmă dr. Silviu Iștoc.

Principalele probleme care ar putea apărea sunt:

Sângerări și durere. Într-un studiu efectuat pe mai mult de 4.500 de femei, cercetătorii au descoperit că 11% dintre femeile care aveau fibroame aveau sângerări și 59% aveau doar dureri. Iar, 30% dintre femei au avut atât sângerări, cât și dureri în primul trimestru.
Pierderea sarcinii. Femeile cu fibroame uterine sunt mult mai predispuse să piardă sarcina în timpul sarcinii timpurii decât femeile care nu au dezvoltat această afecțiune (14% față de 7,6%). Mai mult dacă atât, dacă fibroamele sunt multiple sau foarte mari, riscul crește și mai mult.

Al doilea și al treilea trimestru

Pe măsură ce uterul se extinde pentru a face loc bebelușului, acesta se poate împinge împotriva fibromului. Acest lucru poate cauza o serie de probleme în timpul sarcinii:

Durere. Este cel mai frecvent simptom al fibroamelor, mai ales dacă sunt de dimensiune mare. Uneori, fibroamele se pot necroza, ceea ce poate provoca crampe și disconfort.
Dezlipirea de placenta normal inserată. Studiile în curs de desfășurare par să arate că femeile însărcinate ce au fibroame uterine au șanse mult mai mari de dezlipire de placentă decât femeile fără fibroame. Asta înseamnă că placenta se desprinde de peretele uterului înainte ca bebelușul să fie născut. Este o afecțiune foarte gravă, deoarece bebelușul nu va primi suficient oxigen, iar mama poate avea sângerări abundente.

Naștere prematură. Există un risc ridicat de naștere prematură pentru femeile care au dezvoltat fibroame uterine.
În general, fibromul uterin nu este îndepărtat în timpul sarcinii. Eliminarea sa pe cale chirurgicală ar putea afecta dezvoltarea fătului. Pe de altă parte, fibromul este eliminat în cazuri rare și doar atunci când acesta se află în afara uterului (fibromul pediculat), unde este accesibil fără a afecta sarcina.

Îndepărtarea fibromului în timpul sarcinii

„Am avut un caz al unei paciente care a descoperit că fibromul uterin de care ştia a ajuns la dimensiuni gigant la 4 săptămâni după ce a rămas însărcinată, iar în urma consulturilor ginecologice, cele două opinii medicale anterioare au luat în calcul întreruperea sarcinii, efectuarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin şi apoi o nouă încercare a femeii de a avea un copil.

A fost una din cele mai impresionante intervenţii realizate personal, îndepărtarea unui fibrom gigant, în prezenţa unei sarcini de 8 săptămâni. Urmarea operaţiei de îndepărtare a fibromului uterin în sarcină a decurs normal, absolut fără niciun eveniment, ajungând la termen ”, explică dr. Silviu Istoc.

Dacă aveți fibroame uterine și doriți să întemeiați o familie, discutați cu medicul dumneavoastră ginecolog despre opțiunile de tratament și riscurile provocate. Împreună, puteți decide ce este cel mai sigur pentru viitoarea dvs. sarcină.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel