Sari la conținut

Ce trebuie să știe gravidele cu gravidele cu RH negativ

gravida
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei
alaptare

Dr. Anca Simionescu, de la Spitalul Filantropia din București, atenționează viitoarele mămici că determinarea grupului sanguin şi a Rh-ului fac parte din analizele obligatorii, gratuite

Cristina Vladu

Când tatăl copilului ar e grupa sanguină Rhesus pozitivă, cu genotip heterozigot, „fătul poate avea grupa sanguină Rh pozitiv (paternă) conducând la izoimunizare, adică formarea anticorpilor anti-D în circulaţia maternă, putând determina anemie fetală şi hemoliză”, explică dr. Anca Simionescu.medic primar obstetrică-ginecologie. Introducerea profilaxiei cu Imuno globuline antiD, prin programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii, depistarea anemiei fetale intrauterine prin ecografie şi tratamentul intrauterin prin transfuzie fetală, au dus la scăderea incidenţei bolii hemolitice a nou născutului.

Factorii de risc

„Factorii, care favorizează trecerea hematiilor fetale în circulaţia maternă la pacientele Rh negativ, sunt cei asociaţi cu hemoragiile feto-materne. Adică, sângerările în sarcină, avortul spontan/la cerere, sarcina extrauterină, boala trofoblastică gestaţională, manevrele invazive (amniocenteza, biopsia de vilozităţi coriale, cordocenteza, shunturile fetale, coagularea laser), traumatismele abdominale, v ersiunea externă pentru pr ezentaţia pel viană, naşterea”, epxlică specialistul.

Supravegherea sarcinii

La consultaţia prenatală iniţială s e dozează în sângele matern titrul anticorpilor anti D . „Ideal ar fi să se efectueze Rh-ul fătului din sângele matern la începutul trimestrului al doilea de sarcină, pentru a supraveghea strict pacientele cu risc crescut. În unele ţări din Eur opa şi S UA, se administrează profilactic 300 µg de Imunoglobuline anti D la 28 săptămâni. În cazul în care copilul are Rh pozitiv, în primele 72 de or e de la naşt ere, se administrează Imuno globuline anti-D . Apariţia Anticorpilor anti D sau sarcină anterioară cu izoimunizare, presupun şi monitorizarea ecografică (noninvazivă) a apariţiei anemiei fetale”, e xplică medicul. Aceasta se depistează prin măsurarea vit ezei picului sist olic pe artera c erebrală medie după o t ehnică standardizată, la int ervale scurte în sarcină, în funcţie de ap ariţia anemiei fetale, dar şi după tr ansfuzia intrauterină. Măsurătorile acestei viteze debutează la 1 6-18 săptămâni de g estaţie şi se efectuează săptămânal.

Cum se tratează și cum se previne?

Se efectuează transfuzii intrauterine de obicei la nivelul venei ombilicale şi uneori, în funcţie de poziţia fătului şi termenul de gestaţie, în vena intrahepatică. De obicei, se fac mai multe transfuzii, la 2-3 săptămâni şi naş- terea se recomandă între 34 şi 35 de săptămâni. Copiii afectaţi de iziomunizare, transfuzaţi intrauterin, au risc mai mare de anemie postnatal şi risc de complicaţii pe termen lung.

Elena Oceanu

Absolventă a secției „Jurnalism și Științele Comunicării” a Universității din București, mi-am început cariera în 2012, la „Evenimentul Zilei”. De atunci, m-am concentrat pe jurnalismul medical, analizând subiecte relevante din domeniul sănătății, ultimele cercetări științifice și recomandările oferite de specialiști. Experiența acumulată include numeroase interviuri cu medici de renume, atât din România, cât și din străinătate, precum și moderarea unei emisiuni medicale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel