Din cuprinsul articolului
Afecțiunea este determinată de presiunea crescuta a sângelui arterial, pe o perioada mai îndelungată. În timp, tensiunea arterială crescută afectează și deteriorează vasele de sânge și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare severe, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale.
Luminița Catană spune că activitatea inimii este una permanentă din momentul în care ne naștem și până în clipa finală. Ea înseamnă viață și atunci când încetează activitatea inimii practic încetează și viața.
Sistemul vascular asigură transportul sângelui de la nivelul inimii în întreg organismul și reîntoarcerea lui către inima. Circulația sanguină are o anumită viteză și presiune pe care o exercită asupra vaselor de sânge, iar acest lucru poarta denumirea de Tensiune arterială.
Pereții vaselor de sânge au un strat muscular care asigura contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. În timp vasele de sânge îmbătrânesc, își pierd elasticitatea, devin mai rigide, astfel presiunea în vase crește. În funcție și de alți factori- conținutul de minerale în special sodiu, conținutul de albumine din ser, volumul de sânge existent în patul vascular presiunea devine crescută și când rămâne astfel timp îndelungat afectează întreg sistemul cardiovascular și astfel apare HTA.
„Desigur sunt cunoscute cauze si factori de risc în ceea ce privește tensiunea arterială crescută- HTA. Dintre acestea enumeram: vârsta- bărbați 55, femei 65; fumatul; dislipidemia- un nivel e colesterol mai mare de 200 mg/dl și trigliceridele peste 150; glicemia între 105- 125 – pre diabet și peste 125 – diabet- cu alternarea rezistenței la insulină, ; obezitatea – în special cea abdominală cu o talie de peste 102 cm la barbati și 88 la femei; stresul; sedentarismul, modul de alimentație inadecvat și lipsa unei hidratări corecte”, spune Luminița Catană.
Nutriționistul Luminița Catană ne spune că acest tip de HTA apare în special după 20 de săptămâni și poarta denumirea de hipertensiune gestațională: eclampsia. HTA la copii este peste 130/ 80.
Simptomele hipertensiunii arteriale sunt: cefalee occipitală; dipnee- dificultăți de respirație; durere retrosternală în piept; adinamie; vertij; amorțeală; greață, modificări ale vederii; epistaxis. Toate aceste manifestări sunt nespecifice și trebuie mers la medic pentru un diagnostic corect.
Remedii care vă pot ajuta, recomandate de Luminița Catană:
În calendarul creştin ortodox, pe data de 9 noiembrie este sărbătorit Sfântul Nectarie de la…
Potrivit statisticilor, peste 5 milioane de oameni din lumea întreagă suferă de lupus, o boală…
Fie că este vorba de un talisman sau un medalion, multe persoane cred că purtarea…
Într-un deșert din Arabia Saudită, unde se înregistrează în mod normal temperaturi de peste 55…
Hipertensiunea arterială este atunci când citirile variază în mod constant de la 140 mmHg sau…
Un studiu condus de biologii de la Penn State a descoperit că stilul de viață…