Sari la conținut

Ce trebuie să știe cei care au hipertensiune arterială. Detalii care vă pot salva viața

Remedii hipertensiune
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
Simptomele hipertensiunii arteriale

Afecțiunea este determinată de presiunea crescuta a sângelui arterial, pe o perioada mai îndelungată. În timp, tensiunea arterială crescută afectează și deteriorează vasele de sânge și crește riscul de afecțiuni cardiovasculare severe, infarct miocardic, accidente vasculare cerebrale.

Luminița Catană spune că activitatea inimii este una permanentă din momentul în care ne naștem și până în clipa finală. Ea înseamnă viață și atunci când încetează activitatea inimii practic încetează și viața.

Sistemul vascular asigură transportul sângelui de la nivelul inimii în întreg organismul și reîntoarcerea lui către inima. Circulația sanguină are o anumită viteză și presiune pe care o exercită asupra vaselor de sânge, iar acest lucru poarta denumirea de Tensiune arterială.

Pereții vaselor de sânge au un strat muscular care asigura contracția și dilatația vasului, în scopul menținerii unei presiuni arteriale adecvate. În timp vasele de sânge îmbătrânesc, își pierd elasticitatea, devin mai rigide, astfel presiunea în vase crește. În funcție și de alți factori- conținutul de minerale în special sodiu, conținutul de albumine din ser, volumul de sânge existent în patul vascular presiunea devine crescută și când rămâne astfel timp îndelungat afectează întreg sistemul cardiovascular și astfel apare HTA.

 Tensiunea arterială crescută- HTA

„Desigur sunt cunoscute cauze si factori de risc în ceea ce privește tensiunea arterială crescută- HTA. Dintre acestea enumeram: vârsta- bărbați 55, femei 65; fumatul; dislipidemia- un nivel e colesterol mai mare de 200 mg/dl și trigliceridele peste 150; glicemia între 105- 125 – pre diabet și peste 125 – diabet- cu alternarea rezistenței la insulină, ; obezitatea – în special cea abdominală cu o talie de peste 102 cm la barbati și 88 la femei; stresul; sedentarismul, modul de alimentație inadecvat și lipsa unei hidratări corecte”, spune Luminița Catană.

Hipertensiunea arterială în sarcină

tensiune arteriala
Sursă foto: Shutterstock

Nutriționistul Luminița Catană ne spune că acest tip de HTA apare în special după 20 de săptămâni și poarta denumirea de hipertensiune gestațională: eclampsia. HTA la copii este peste 130/ 80.

Simptomele hipertensiunii arteriale sunt: cefalee occipitală; dipnee- dificultăți de respirație; durere retrosternală în piept; adinamie; vertij; amorțeală; greață, modificări ale vederii; epistaxis. Toate aceste manifestări sunt nespecifice și trebuie mers la medic pentru un diagnostic corect.

Remedii care vă pot ajuta, recomandate de Luminița Catană:

Mersul pe jos benefic pentru sanatate
Credit foto: arhiva Doctorul Zilei
  • plimbatul pe jos- activitatea fizică ajută inima să folosească oxigenul într-un mod mai eficient, iar funcția de pompare este mult ușurată. Exercițiile ușoare, cardio sunt la fel recomandate,
  • respirația profundă – contribuie la scăderea hormonilor de stres,
  • alimentația bogată în postasiu- roșii, banane, portocale, cartofi, fasole, mazăre, prune stafide,
  • reducerea consumului de sare,
  • ciocolata neagră- conține flavonoli- compuși chimici care contribuie la elasticitatea vaselor de sânge- se recomanda aproximativ 15 grame pe zi,
  • Coenzima Q 10- vitamina inimii,
  • consumul de ceai- în special hibiscus, păducel, coacăz negru, ceai de lavanda, ceaiuri care în general calmează,
  • relaxare și desigur somn odihnitor și suficient, potrivit Adevărul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel