Sari la conținut

Ce trebuie să porți în portofel de Sfinții Mihail și Gavril? Îți va merge bine tot anul

În fiecare an, pe data de 8 Noiembrie, creștinii aduc laude Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril. În această zi de mare sărbătoare, se zice că este bine să se respecte o serie de tradiții și superstiții pentru a avea noroc și sănătate.

Conform religiei, Arhanghelul Mihail este cunoscut drept conducătorul oștilor cerești sau îngerești, iar Arhanghelul Gavriil este cunoscut drept cel care i-a vestit Fecioarei Maria nașterea pruncului Iisus.

Legat de tradiții și obiceiuri, în ajunul sărbătorii de Mihail și Gavril se obișnuiește să se împartă pomană pentru sufletul celor adormiți. Aceste ofrande se mai numesc și “Moșii de Arhangheli”.

Tradiții și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril 8 noiembrie 2022

Se spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, se va chinui în ceasul morții până la ieșirea sufletului.

Ziua de 8 noiembrie este totodată “Vara Arhanghelilor”, care ține o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli și Crăciun trebuie să mai fie între două și patru zile senine și călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.

În folclor, se spune despre Arhanghelul Mihail că are putere asupra Soarelui şi a Lunii, pe care le eliberează din puterea dracilor, atunci când aceştia le fură (eclipse). De asemenea, se spune că are putere asupra soţiei lui Scaraoţchi, Mamareaua, care vrea să dea drumul la ger, pe pământ, dintr-odată. Arhanghelul Mihail o ţine şi da drumul gerului pe îndelete, ca să se obişnuiască oamenii cu el.

De ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil este bine să aprinzi o lumânare ca să ai „lumina” pe cealaltă lume. Este bine să aprinzi şi pentru morţii fără lumânare, sinucigaşii sau osândiţii, potrivit doxologia.ro

Tot în această zi de sărbătoare se spune că este bine să aprindem lumânări atât pentru cei vii, cât și pentru cei care au trecut în neființă fără lumânare sau pentru cei care au părăsit această lume în situații neprevăzute.

În unele zone din Transilvania, se practică coacerea unei turte mari din grâu sau din porumb, care se mai numește și turta areților (berbecilor), pentru a ajuta la fecunditatea mioarelor. După ce turta este gata, se aruncă în țarcul oilor și, în același timp, se dă și drumul areților (berbecilor), între oi. Se spune că dacă această turtă pică cu fața în sus, toate oile vor făta la primăvară, iar dacă pică cu fața în jos este semn rău, de oi sterpe.

Deasemenea, se spune că în această zi e bine să porți în portofel o iconiță cu Sfinții, astfel vei avea noroc tot anul.

Doar în anumite zone ale țării noastre se mai ține cont de tradițiile strămoșești, însă, în fiecare an, pe 8 Noiembrie, sunt sărbătoriți cei care poartă numele Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril.

Pe data de 8 noiembrie, multe persoane își sărbătoresc numele. Este bine de știut că numele Mihail înseamnă “Acela care este ca Dumnezeu”, iar Gavriil, în Ebraică, înseamnă “Omul lui Dumnezeu”.

Aproape 1,3 milioane de români își serbează pe 8 noiembrie onomastica de Sfinții Mihail și Gavriil. Credincioșii îi cinstesc pe Sfinții Mihail și Gavril pe data de 8 noiembrie, dar în calendarul ortodox această sărbătoare are ca denumire completă Soborul mai-marilor Arhistrategi (căpetenii) Mihail şi Gavriil şi a tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel