Din cuprinsul articolului
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie. Creștinii sărbătoresc astăzi, pe Sfântul proroc Ilie, unul dintre cei mai importanți profeți ai Vechiului Testament, care este și ocrotitorul lui Forțelor Aeriene Române.
Peste 140.000 de românii și serbează onomastica astăzi.
Prorocul Ilie a trăit acum aproape 2.800 de ani, într-o perioadă în care poporul Israel se îndepărta de credința într-un singur Dumnezeu și îmbrățișa credința politeistă.
Pentru a-i convinge pe oameni să renunțe la rătăcire, Ilie a vestit că trei ani nu va ploua. Profeţia s-a împlinit, iar după trei ani, la rugăciunile lui Ilie, a plouat.
În Biblie este consemnată și demonstrația pe care a făcut-o Ilie că Dumnezeul lui este cel adevărat. Pe muntele Carmel i-a invitat pe cei 850 de preoți politeiști să aducă jertfă fără foc.
Focul trebuia să vină din cer, ca un semn al credinței adevărate. Doar jertfa lui Ilie s-a aprins, spune Cartea a treia a regilor, pentru că el îl slujea pe unicul Dumnezeu.
Ilie nu și-a încheiat viața ca orice om, a fost ridicat la cer într-un car de foc, după cum relatează Biblia. Pornind de la acest detaliu, Sfântul Ilie este considerat patronul spiritual al Forțelor Aeriene Române.
Ce trebuie să mănânci de Sfântul Ilie. Conform tradițiilor de Sfântul Ilie, în această zi se mănâncă, pentru prima dată, din noua recoltă de mere, struguri, nuci și alune, al căror consum este interzis până în această zi, pentru a nu aduce grindină asupra pomilor şi pentru a nu primejdia recoltele, potrivit Kfetele.
Ce NU ai voie să faci de Sfântul Ilie
În ziua de Sf. Ilie nu se lucrează, nu se coase, nu se spală și nu este bine să te cerți cu cineva. Se spune că proorocul îi pedepsește pe cei care nu cinstesc această și trimite fenomene meteo precum ar fi trăznete, ploaie, grindină, care ar putea distruge recoltele.
Se spune în popor că diavolii se ascund mai mult în lemnul de carpen, de aceea acest lemn nu este folosit în gospodărie şi e bine să nu se ascundă nimeni sub un carpen, pe vreme de furtună.
Fetele nemăritate se duc pe ascuns în lanurile de cânepă şi se tăvălesc goale prin rouă. Dacă noaptea vor visa cânepă verde înseamnă că se vor mărita cu băieţi tineri, iar dacă vor visa cânepă uscată se vor mărita cu cineva mai în vârstă.
În dimineaţa acestei zile se culeg plante de leac, în special busuioc, care se pune la uscat în podurile caselor, sub streşini sau în cămări. Tot acum se culeg şi plantele întrebuinţate la vrăji şi farmece.
Se crede că, dacă tună de Sântilie, toate alunele vor seca, iar fructele din livezi vor avea viermi. În această zi nu se lucrează de teama pagubelor (trăsnete, ploaie, grindină).
Ca divinitate solară şi meteorologică, Sfântul Ilie provoacă tunete, trăsnete, ploi torenţiale şi incendii, leagă şi dezleagă ploile şi hotărăşte unde şi când să bată grindina.