Din cuprinsul articolului
Paștele, cea mai mare sărbătoare a creștinismului, a fost printre cele mai importante tradiții populare de secole. Multe dintre ritualurile din acest timp sunt influențate de biserică.
Despre câteva obiceiuri, credințe și legende despre această sărbătoare vorbim în acest articol.
În unele zone din România se mai păstrează obiceiul ca dimineaţa, în prima zi de Pasti, întreaga familie să se spele pe faţă cu apa neîncepută, în care se pun un ou roşu şi un bănuţ.
Se crede că oul roşu are puteri miraculoase, de îndepărtare a răului, a bolilor şi vrăjilor, fiind purtător de bine, sănătate, putere şi noroc.
În ziua de Pasti, în Bucovina, ouăle se ciocnesc numai „cap cu cap”, a doua zi, luni, se pot ciocni „cap cu dos”, iar în zilele următoare – „dos cu dos”. Ieşind de la Sfânta Liturghie, sătenii se aşează la masă şi, după ce au gustat din pască, încep a ciocni ouă roşii.
Ce este bine să faci în prima zi de Paște! Nevasta ţine oul şi barbatul zice „Hristos a înviat” şi ciocneşte, iar soţia răspunde „Adevărat a înviat”. Ciocnesc apoi părinţii cu copii, părinţii cu celelalte rude, prieteni sau cunoştinţe.
Acelaşi obicei este şi în Basarabia, unde se crede că rudele care nu ciocnesc nu se mai întâlnesc pe lumea cealaltă.
Regula generală este că dreptul de a lovi oul îi revine barbatului cel mai bătrân, pe când femeia şi cel mai tânăr trebuie să ţină oul pentru a fi ciocnit (credinţă din Banat).
Pe valea Bistriţei se zice că cel al cărui ou nu se sparge la Paşti va muri înaintea celuilalt. Dacă spargi oul e semn bun; vei fi voinic tot anul.
În Vâlcea este obiceiul ca oul spart să fie mâncat, iar cojile să fie lepădate pe drum. Ouăle se ciocnesc din prima zi de Paşti şi până la Înălţare.
Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din București va efectua gratuit pe data…
În săptămâna 4-11 noiembrie 2024, Cristina Demetrescu a explicat că intrarea lui Marte în zodia…
La Spitalul Orășenesc Mioveni din județul Argeș a fost realizată o intervenție chirurgicală remarcabilă în…
Începând cu 1 ianuarie 2025, unii pensionari din România vor beneficia de o majorare a…
Meteorologii au emis noi prognoze pentru iarna 2024-2025, care va aduce surprize. Deși vom avea…
Investiția în cercetare-dezvoltare la nivelul industriei farmaceutice inovatoare reprezintă unul dintre factorii majori care contribuie…